Tehnologija

Samsung s prepogljivimi mobilniki

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je predstavil svoj novi pametni mobilnik s prepogljivim zaslonom Galaxy Fold. Gre za povsem nov razred mobilnikov, ki v eni napravi združujejo prednosti mobilnih telefonov in tablic.

»Prinašamo vam napravo, ki ne samo določa novo kategorijo, temveč presega kategorizacijo,« je na dogodku v San Franciscu, Galaxy Unpacked 2019, povedal Justin Denison iz Samsunga.

Galaxy Fold premore 18,54-centimetrski (7,3-palčni) brezkončni prepogljiv zaslon, ki se prepogne v kompaktno napravo z zaslonom na preklop. Zaslon se ne krivi, ampak se prepogne. Prepogibanje je bolj intuitivno gibanje in ga je tudi težje razviti, pojasnjujejo v Samsungu.

Podjetje je razvilo novo plast polimera in ustvarilo za približno 50 odstotkov tanjši zaslon od običajnega zaslona pametnega telefona. Material omogoča, da je novi telefon hkrati fleksibilen in trpežen.

V Samsungu med lastnostmi novega mobilnika izpostavljajo tudi multiaktivno okno, ki uporabniku omogoča, da hkrati na enem zaslonu odpre in dela z do tremi aplikacijami, ter koncept neprekinjenosti aplikacije. To pomeni, da se aplikacije brez prekinitve prilagodijo prehodu med zaslonoma.

Samsung je opremil Galaxy Fold z zmogljivim čipovjem naslednje generacije in 12-gigabajtnim procesorjem, tako da ima podobno zmogljivost kot osebni računalnik, pa tudi z dinamičnim zaslonom Amoled, zvočniki AKG in šestimi kamerami.

Tu sta tudi napreden sistem dvojne baterije in brezžične skupne rabe energije, kar pomeni, da se lahko brezžično polni prek druge naprave ali brezžično polni drugo napravo, ko je priključen na polnilec.

Galaxy Fold bo na voljo v različici s podporo za mobilno telefonijo LTE in različici s podporo za mobilno telefonijo pete generacije (5G), pri čemer bo na trg prišel 26. aprila.

Družina Samsung Galaxy S10
Poleg Galaxy Folda so predstavili tudi mobilnike Galaxy S10.

Ob obeleževanju desetletnice od predstavitve prve generacije je Samsung predstavil tudi novo generacijo svojih premijskih pametnih mobilnikov Galaxy S. Nova generacija nosi oznako Galaxy S10 in prinaša štiri različne modele: Galaxy S10, Galaxy S10+, Galaxy S10e in Galaxy S10 5G.

Prednaročila za modele Galaxy S10, Galaxy S10+ in Galaxy S10e so na voljo od 21. februarja, v redno prodajo na izbranih trgih pa bodo prišli 8. marca.

Serija Galaxy S10 ima prav tako dinamični zaslon Amoled, podpira video standard HDR10+, hitro polnjenje in brezžično skupno rabo energije. Model S10 5G podpira tudi postopno prihajajoča mobilna omrežja naslednje generacije, model S10+ pa ima tudi 1 TB vgrajenega pomnilnika.

Tu so še izboljšane zmogljivosti nameščenih tehnologij umetne inteligence, ultrasonični bralnik prstnih odtisov, ki odčita 3D-konture uporabnikovega fizičnega odtisa in ultra širokokotna kamera, ki omogoča 123-stopinjski pogled.

Podjetje je ob vsem tem predstavilo še novo pametno uro Galaxy Watch Active, pametni športni zapestnici Galaxy Fit in Galaxy Fit e ter brezžične slušalke Galaxy Buds.

 

STA
Samsung

Sorodni članki

Back to top button