Tehnologija

Oddaljen dostop – lahka vrata za vdor

Oddaljen dostop problematičen predvsem pri informacijskih sistemih organizacij

Veliko vdorov v informacijske sisteme podjetij in organizacij se zgodi preko storitve za oddaljen dostop, na primer Windows Remote Desktop (RDP), Team Viewer ali VNC.

Ob vdoru v informacijski sistem podjetja vam goljufi lahko ukradejo podatke ali pa storilci prenesejo virus. Ta lahko zašifrira vse datoteke na računalniku, vam pa pošljejo izsiljevalsko sporočilo, v katerem zahtevajo odkup šifrirnega ključa v eni izmed kriptovalut.

Ko oddaljenega dostopa ne potrebuješ, ga izklopi.

Tu so še posebej izpostavljeni strežniki v podjetjih, do katerih administratorji dostopajo preko storitve oddaljenega namizja. Ti strežniki velikokrat vsebujejo profile uporabnikov z vsemi njihovimi datotekami. Na njih pa se velikokrat nahaja tudi (edina) varnostna kopija dokumentov. Vdor v tak strežnik lahko za več časa ohromi delovanje celotnega podjetja.

Storilci geslo za dostop najpogosteje pridobijo s poskušanjem različnih kombinacij uporabniških imen in gesel. Geslo lahko pridobijo tudi preko okužbe računalnika, ki dostopa do storitve oddaljenega dostopa, z virusom. Sezname sistemov z odprtimi vrati za oddaljen dostop s pripadajočimi uporabniškimi imeni in gesli pa napadalci lahko tudi kupijo oziroma pridobijo na črnih trgih na temnem delu spleta.

Le zapleteno geslo za varnost ni dovolj!

  • vsak uporabnik, ki ima omogočen dostop, naj ima kompleksno geslo;
  • izklopite storitve oddaljenega dostopa v času, ko se le-te ne potrebujete;
  • zaščitite dostop preko tuneliranih šifrirnih povezav z ustrezno avtentikacijo, recimo VPN ali SSH;
  • s požarnim zidom omejite dostop do storitve zgolj na določene IP naslove;
  • omejite dostop zgolj na določene uporabnike;

Če storitev to omogoča, si nastavite večfaktorsko avtentikacijo:

  1. Remote desktop
  2. TeamViewer

 

 Varni na internetu
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button