Tehnologija

Slepi lahko s pomočjo aplikacije »vidijo« nasmeh

S pomočjo umetne inteligence lahko slepi izkusijo čustvene odzive na obrazih sogovornikov.

Prvič doslej je razvoj tehnologije omogočil, da lahko slepi in slabovidni ljudje »vidijo« nasmeh. Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je namreč za svoje modele Mate 20 Pro razvil aplikacijo, ki s pomočjo umetne inteligence pomaga slepim izkusiti čustvene odzive na obrazih sogovornikov.

Aplikacija za delovanje uporablja napredno kamero in umetno inteligenco Huaweijevega najnovejšega telefona Mate 20 Pro, ki ji pomaga »prevesti« sedem glavnih človeških čustev v sedem edinstvenih zvočnih učinkov. Na ta način omogoči slepim in slabovidnim bogatejšo življenjsko izkušnjo in boljše razumevanje pri komunikaciji z drugimi ljudmi, so pojasnili pri proizvajalcu.

Aplikacija se imenuje Facing Emotions in je na voljo v trgovini Play Store. Deluje tako, da s pomočjo kamere na hrbtni strani telefona poskenira obraz sogovornika slepega uporabnika, pri čemer identificira pozicijo njegovih oči, nosu, obrvi in ust. Umetna inteligenca v telefonu pa nato izraz na obrazu pretvori v enega od definiranih zvočnih učinkov. Tem je mogoče prisluhniti neposredno prek telefona ali slušalk, celoten postopek pa se izvede v realnem času in brez povezave na internet.

Aplikacijo Facing Emotions so pri Huaweiju razvili v sodelovanju z dobrodelnimi organizacijami in skupnostjo slepih, zvočne učinke pa je ustvaril slepi skladatelj Tomasz Bilecki. »Zvočni učinki, ki sem jih želel ustvariti, so morali biti specifični za vsako čustvo in nemoteči za uporabnike pri njihovem pogovoru,« je Bilecki povedal o ključni komponenti tega postopka.

 

https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPG?w=780STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button