Tehnologija

Na Pravni fakulteti je bila osrednja tema svoboda izražanja na spletu

4 predavatelji iz Pravne fakultete Maribor (PF) in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so v okviru konference spregovorili o svobodi izražanja na internetu. Konferenca je potekala ob osmi izvedbi ELSA dneva.

Evropsko združenje študentov prava ELSA Maribor je ob ELSA Dnevu organiziralo posebno konferenco, ki jo prirejajo vse ELSA Društva po Evropi in se letos organizira že osmič. Študenti Pravne fakultete Maribor so letos priredili predavanja in debato, kjer je bila glavna tema svoboda izražanja na spletu.

Konferenca je predvsem razglabljala o debati med svobodo izražanja posameznikov na spletu in zakritjem vsebin zaradi varnosti. Vsak bi namreč naj imel svobodo do izražanja, ampak verjetno se vsi zavedamo, da takšna svoboda med drugim vodi tudi v sovražni govor. Zato potrebujemo omejitve, ki takšno izražanje omejijo, saj lahko ljudi prizadene. Težko vprašanje pa je, do kakšne mere lahko svobodo izražanja omejimo.

Kako lahko zavarujemo osebe, ki se skrivajo pod psevdonimi?

Predavanje in debato so vodili 4 profesorji, ki med drugim poučujejo na PF in FERI-ju. Najprej je udeležence nagovoril doc. dr Miha Šepec, ki je spregovoril o tem, kako kompleksna je pravica svobode do izražanja, ki se spreminja s časom. Poleg tega je opomnil, da takšne pravice na spletu včasih težko veljajo, saj se na forumih uporabniki skrivajo pod psevdonimi. Osebe, ki nimajo (prave) identitete, pa zakon ne mora zavarovati.

Naslednja 2 profesorja s PF sta se osredotočila na medije. Predavanje prof. dr. Šimeta Ivanjka se je osredotočilo na medijske obsodbe, ki se jih nihče prav ne zaveda. Ob koncu je udeležence pozval k temu, da si naj ne dopustijo, da jim mediji vzamejo svobodo. Prof. dr. Ciril Ribičič pa je na primerih razložil svobodo izražanja pred Ustavnim sodiščem in Evropskim sodiščem za človekove pravice. Poudaril je, kako pomemben je pomen ločenih mnenj.

| Konferenca je napolnila predavalnico na PF.
pravna fakulteta, pravna fakulteta maribor, pf, feri, Fakulteta za elektrotehniko računalništvo in informatiko, ELSA Maribor, ELSA društva, ELSA day, ELSA dan, svoboda izražanja, varnost, varnost na spletu, miha šepec, šime ivanjko, ciril ribičič, borko bošković, debata, teodora kordiš, izražanje na spletu, svoboda izražanja na internetu, forum, psevdonim, identiteta na internetu, lažna identiteta, lažna identiteta na internetu, identiteta na spletu, lažna identiteta na spletu | Svoboda izražanja na spletu je kompleksna tema, zato je vsak predavatelj pripravil ločeno predavanje.
pravna fakulteta, pravna fakulteta maribor, pf, feri, Fakulteta za elektrotehniko računalništvo in informatiko, ELSA Maribor, ELSA društva, ELSA day, ELSA dan, svoboda izražanja, varnost, varnost na spletu, miha šepec, šime ivanjko, ciril ribičič, borko bošković, debata, teodora kordiš, izražanje na spletu, svoboda izražanja na internetu, forum, psevdonim, identiteta na internetu, lažna identiteta, lažna identiteta na internetu, identiteta na spletu, lažna identiteta na spletu | Zadnji je spregovoril profesor iz FERI-ja.

  Kot zadnji je s tehniškega vidika spregovoril doc. dr. Borko Bošković. Osredotočil se je na to, da je udeležencem razložil, kako delujejo algoritmi, ki zaznajo sovražni govor. Predvsem na forumih in socialnih omrežjih je namreč veliko neprimerne vsebine, ki je skrbniki sami niso sposobni najti in odstraniti. Zato jih algoritmi cenzurirajo, odstranijo, ali pa samo najdejo, da jih administratorji lažje pregledajo.

  Debata pravnikov, računalničarjev in študentov

  Ob koncu je potekala še debata, ki jo je vodila predsednica društva ELSA Maribor, Teodora Kordiš. Med drugim so razglabljali o lažnih profilih na socialnih omrežjih, ki jih uporabljajo tudi politiki za pridobivanje podpore. Predavatelji so potrdili, da takšna dejanja lahko prepovemo, toda ne moremo jih preprečiti, saj niso kazniva.

   

  Mojca KUPČIČ
  Mojca KUPČIČ

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button