Tehnologija

Tehnološki dosežki in razočaranja 2016

Letošnje leto nam je bilo pestro, še posebej na področju tehnologije. Vas zanima, kateri dogodki so bili najodmevnejši? Gotovo se jih spomnite.

Pokemon GO
Mobilna aplikacija, ki je v nekaj dneh obnorela svet in za katero ste gotovo slišali, če niste poletja preživeli na samotnem otoku. Spomnimo se vseh poročil o hordah mladih (ali pa ne tako zelo mladih), ki tavajo po mestih z očmi, zalepljenimi na zaslon svojega telefona, trkajo ljudem na vrata, potujejo na drug konec sveta, da bi ujeli redkega Pokemona in še in še.

Samsung Galaxy Note 7 in iPhone 7
Samsungov telefon Galaxy Note 7 je bil zasnovan kot paradni konj podjetja, a je zaradi incidentov postal tarča posmeha. Slišali smo lahko zgodbe o samovžigu in eksplozijah aparatov iz celega sveta, internet pa je bil preplavljen s stotinami šal o produktu korejskega tehnološkega velikana. Samsung je naprave zato umaknil iz prodaje.

Pri Applu se jim je ob dogodkih nasmihalo, a tudi njih je čakalo neprijetno presenečenje, ko so se podobni incidenti, sicer res, da v manjši razsežnosti, začeli pojavljati pri njihovem najnovejšem modelu iPhone 7.

Oculus Rift
Gre za enega najbolj pričakovanih tehnoloških izdelkov v letu 2016. To dokazuje tudi njegova prodajna cena, ki se giba okoli dveh milijard dolarjev. Oculus Rift je tudi eden izmed najuspešnejših projektov na platformi Kicstarter. Da je navidezna resničnost (VR) prihodnost, kaže tudi to, da so na ta vlak zelo hitro skočili vsi največji igralci: Googlov Daydream, Sonyjev PS4 VR, HTC-jev Vive in Samsung VR. Za vse tiste, ki smo imeli očala priložnost preizkusiti, lahko rečem samo, da smo se izjemno zabavali. Vsi ostali, če boste le imeli možnost, priporočamo!

Projekt ARA
Google bi naj letos predstavil mobilni telefon, pri katerem bi uporabnik posamezne dele (kamera, baterija, zaslon …) lahko poljubno menjal. Zaradi rezana stroškov pa so se pri Googlu odločili, da bodo projekt ugasnili. Koncept naj bi tudi sicer imel nekaj tehnoloških preprek, ki mu jih njegova zasnova ne bi dovolila preseči. Projekt je bil sicer zasnovan podobno kot projekt PhoneBlocks, o katerem se govori že leta, a še vedno ni ugledal luči dne. Morda pa kdaj v prihodnosti.

Google Pixel
Še en Googlov projekt, ki pa je nedavno zaživel. Gre za telefon, ki je zasnovan okoli pametnega digitalnega pomočnika (Google Assistant) in založen z zmogljivo strojno opremo. Tehnološki recenzenti so nad njim navdušeni, nekateri pa so šli celo tako daleč, da so ga poimenovali Googlov iPhone.

Leto je bilo nedvomno prežeto še z drugimi zgodbami na področju tehnologije in lahko bi jih izpostavili še mnogo. Nas pa glede na pestrost letošnjega leta definitivno zanima, kaj prinaša leto 2017.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDOSTOP.si

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGsplet (vir)

Sorodni članki

Back to top button