Tehnologija

Nokia predstavila pametni telefon s 5G

Ponudnikom pametnih telefonov s podporo mobilnim omrežjem pete generacije (5G) se je pridružila tudi finska Nokia. Model so poimenovali 8.3 5G, kupce pa želijo med drugim prepričati z novejšim Qualcommovim procesorjem, ki je trenutno na voljo le v redkih napravah.

Kot so sporočili iz Nokie, gre za telefon iz razreda cenovno dostopnejših v kategoriji v 5G. Med drugim je opremljen s štirikratno kamero z optiko Zeiss. Lastnostim kamere in urejanju posnetkov pa so tudi sicer namenili precej poudarka.

Nokia je po priložnost za povrnitev nekdanje slave v mobilni tehnologiji zaslutila v razvoju naprav 5G.

Večino telefonov s podporo 5G, ki so jih proizvajalci že predstavili, poganja Qualcommov procesor snapdragon 865. Nokia pa je svoj model 8.3 5G opremila s snapdragonom 765G. Kot ocenjujejo tuji tehnološki portali, se bodo verjetno mnogi kupci za 8.3 5G odločili prav v želji preizkusiti novost priznanega ameriškega proizvajalca čipov.

Snapdragon 765G kljub nižji ceni ponuja nekaj potencialnih prednosti. Med katerimi je tudi dejstvo, da gre za prvi procesor z vgrajenim modemom za 5G. Na rezultate v praksi bo treba sicer še počakati, a Qualcomm po neuradnih informacijah že razmišlja, da bi vse prihodnje procesorje zasnoval na tak način, kot je snapdragon 765G.

Nokia je nekoč veljala za vodilnega proizvajalca mobilnih telefonov na svetu, a sčasoma zaostala za hitro rastočimi tekmeci. Preusmerila se je predvsem v proizvodnjo opreme za telekomunikacijska omrežja, a ostala ves čas po malem prisotna tudi na trgu pametnih telefonov. Ob začetku pojavljanja tehnologije 5G je v tem zaznala priložnost za vnovično okrepitev poslovanja, zato je precej okrepila naložbe v razvoj 5G.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button