DeloIzobraževanje

Prihodnji vikend prihaja Informativa z vsemi informacijami o študiju in zaposlitvi

Vzporedna dogodka za vse, ki se odločajo o nadaljevanju izobraževalne, poklicne in zaposlitvene poti – Informativa in Moja prva zaposlitev bosta potekala v petek in soboto, 19. in 20. januarja 2024, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

250 in več programov na enem mestu

Natanko en mesec pred uradnimi informativnimi dnevi, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 16. in 17. februarja, bodo mladi na 15. Informativi izobraževalne programe lahko spoznavali na enem mestu. Hkrati bodo lahko pridobili tudi različne, s poklici in izobraževanjem povezane, informacije.

Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake in študente, da spoznajo, katere šole oz. fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo, katero izmed njih bodo obiskali na informativni dan ter kam bodo nato oddali prijavnico za vpis. V letošnjem letu se predstavlja tudi 27 programov iz tujine, natančneje iz Avstrije, Hrvaške, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Švice, Združenega kraljestva in ZDA.

Izobraževalni program

Tudi na letošnji Informativi ne bo manjkal pester, predvsem pa bogat spremljevalni program, ki bo mladim nudil informacije o nadaljnjem izobraževanju. Na kar treh lokacijah (Forum, Mala predavalnica in Balkon UL) bodo potekale predstavitve zakaj in kako postati policist (Policija), kariera v gostinstvu in turizmu (Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport), kako najti prvo zaposlitev (Moje delo), kako se hitreje in uspešneje učiti (Inštitut Zavod Kratos), vojaški visokošolski moduli in študij (uprava za obrambo Ljubljana skupaj s centrom vojaških šol Slovenske vojske), o stresu v šoli in na faksu (NLP Center), Hollandov vprašalnik o interesih za študij (Karierni centri UL), prijavno-vpisni postopki za študij in predstavitve študijskih programov Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Univerza v Ljubljani pa poleg svojega obširnega razstavnega prostora pripravlja še svetovalno-izobraževalni program na balkonu v dvorani A, kjer bodo potekala različna individualna svetovanja o interesih za študij, kaj storiti v primeru, da nismo sprejeti na želen študij, kako izračunati svoje točke za vpis, kako oddati prijavo s posebnim statusom ipd.

Na Informativi tudi do (prve) zaposlitve

Že sedmo leto zapovrstjo bo potekal še zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na prizorišču v dvorani C (Steklena dvorana) lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo več kot 100 štipendij, praktičnih usposabljanj, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev. Različne zaposlitvene in štipendijske priložnosti bo predstavljajo več kot 30 zaposlovalcev in organizacij, ki bodo konkretneje iskali naslednje profile:

 • tehnike in inženirje v letalstvu,
 • v igralniški industriji,
 • kontrolorje tehničnih pregledov vozil,
 • tehnologe in druge kadre v mehatroniki,
 • elektromonterje, elektrikarje, elektronike, elektrotehnike,
 • orodjarje,
 • operaterje/programerje,
 • ponujali bodo študentska dela v živilski industriji,
 • različne kategorije vojaške službe in policije,
 • skladiščnike,
 • inženirje tehničnih strok,
 • nogometne sodnike,
 • farmacevte, zdravnike, medicinske sestre, kader za razvoj zdravil ipd.

Celoten seznam iskalcev je na voljo na spletni strani dogodka. Dodatno pa bodo v okviru Moje prve zaposlitve predstavljene še informacije o Zoisovih štipendijah, štipendijah za deficitarne poklice in Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendijski programi za mlade talente in še veliko drugega. Za različne informacije in različne priložnosti pa bodo na voljo tudi različni karierni centri in študentski servisi. Vstop na prireditev je za obiskovalce brezplačen.

Informativa
Informativa

Sorodni članki

Back to top button