Kulsko

Nepalski šerpa Kami Rita se je šestindvajsetič povzpel na Mount Everest

Nepalski šerpa in gorski vodnik Kami Rita se je že 26. povzpel na Mt. Everest, s čimer je še izboljšal svoj lastni rekord.

Nepalski šerpa in gorski vodnik Kami Rita se je že 26. povzpel na Mount Everest, s čimer je še izboljšal svoj lastni rekord. Dvainpetdesetletnik je 8848 metrov visoko najvišjo goro skupaj s skupino desetih šerp osvojil v soboto zvečer ob 18.55 po lokalnem času.

Omejena skupina se je na najvišjo točko zemeljske oble povzpela, da pripravi vrvi za prihajajoče skupine alpinistov iz tujine.

Kami Rita se je na Mount Everest prvič povzpel že daljnega leta 1994. Med osvojenimi vrhovi pa ima tudi druge himalajske osemtisočake. Ves ta čas se je zapisal tudi poklicu šerpe, ki kot gorski vodniki in nosači pomagajo tujim alpinistom pri vzponih.

Ne gre spregledati, da gre za zelo nevarno delo. Obenem pa je priložnost za zaslužek zelo kratka. Glavna sezona vzpona na Mount Everest, ki leži na meji med Nepalom in Tibetom, je omejena na nekaj spomladanskih tednov, ko to dopuščajo vremenske razmere.

V zadnjih letih je priložnosti več, saj je gora postala tudi turistična in vse več je “amaterskih alpinistov”, ki poskušajo osvojiti vrh. Prva sta se na goro leta 1953 povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay, v zdaj skoraj sedmih desetletjih pa je vrh obiskalo več kot 5000 ljudi. Večsto jih je pri poskusu vzpona sicer tudi umrlo.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button