Okolje

Gojenje hrane: kako začeti z vrtnarjenjem?

Zadnje čase veliko govorimo o tem, kako pomembno je gojenje lastne hrane in kako to koristi tako posamezniku kot tudi okolju. Čeprav se morda zdi zastrašujoče ali zapleteno, je gojenje lastne hrane za mlade povsem dostopno ter lahko postane navdušujoča in hkrati izpolnjujoča dejavnost.

Verjetno si v zadnjem času slišal ljudi, ki govorijo o sajenju in kako koristno je imeti svoj vrt. Če pomisliš, s kupovanjem sadja in zelenjave v trgovinah, podpiraš proizvodne verige, kar vključuje prevažanje pridelkov iz enega konca sveta na drugega – in pri tem ustvarjanje emisij toplogrednih plinov. Brez večjih težav pa se lahko naučiš, kako gojiti trajnostno hrano. Tako boš storil nekaj dobrega za okolje in zase.

Kako začeti z vrtnarjenjem?

Na začetku je gojiti lastno hrano vznemirljivo in hkrati zastrašujoče. Sejanje zahteva nekaj znanja, časa in veliko potrpljenja. A dobra novica je, da ne glede na to, ali imaš prostorno dvorišče ali le majhen balkon, je oboje primerno za gojenje pridelkov.

Lahko začneš počasi in najprej posadiš zelišča, saj jih ni težko gojiti in so odličen način, da začneš in se navdušiš za vrtnarjenje.

vrt, pridelki, hrana, narava
S tem, ko poskušaš jesti sezonsko in gojiti lastne pridelke, lahko zmanjšaš svoj ogljični odtis.

Koristi gojenja lastne hrane

Sadje in zelenjava sta sezonska pridelka, toda trgovine ponujajo skoraj vse pridelke vso leto, kar pomeni, da se mora hrana prevažati po vsem svetu. Ves ta prevoz ima negativen vpliv na okolje. Ena ključnih koristi učenja, kako gojiti organsko hrano, je, da se lahko izogneš kemičnim pesticidom, ki so škodljivi za telo. Ko gojiš lastno hrano, imaš enostaven in hiter dostop do pridelkov. Domača hrana je okusnejša in hranljivejša, ker jo pobiraš in tudi ješ v njenem vrhuncu.

vrt, pridelki, hrana, narava, paradižnik
Gojenje lastne hrane je dober način za prihranek denarja.

Na kaj moraš pomisliti preden se lotiš vrtnarjenja?

Vrtovi potrebujejo nežno ljubezen in nego, da uspevajo. Gojenju hrane boš moral posvetiti čas. Zagotovo moraš pomisliti na prostor, še posebej za poletne pridelke, kot sta paradižnik in kumara. Vendar je vrtnarjenje mogoče, tudi če nimaš dvorišča.

Gojenje sadja in zelenjave ni brezplačen hobi. Potrebuješ nekaj vrtnarskih orodij, zemljo in kompost in semena ali sadike.

Ko začneš z vrtnarjenjem, boš hitro spoznal, kako pomembna sta podnebje in vreme. Navajeni smo imeti kakršno koli sadje in zelenjavo, ki si jo želimo, na dosegu roke v trgovini, toda ko gojiš lastno hrano, hitro spoznaš, da žal ne raste celo leto.

vrt, pridelki, hrana, narava
Ko se odločaš, kje posaditi svoj vrt, bodi pozoren, ali je dovolj sončne svetlobe.

Kdaj pobrati pridelke?

Eden najboljših delov gojenja zelenjavnega vrta je, ko je čas za žetev nagrad. Ne glede na to, ali so pridelki rastli iz semen ali sadik, boš imel informacije o tem, kaj rastlina potrebuje, da zraste. Najboljši čas za žetev se razlikuje glede na rastlino, zato pozorno preberi navodila, ki so bila priložena.

Vrtnarjenje je dober način, da se povežeš z naravo in tudi odličen način sprostitve. Konec koncev je smisel vrtnarjenja proces, ne le končni rezultat. Obenem torej skrbiš za naravo, se z njo povežeš in poskrbiš za to, da boš imel nekaj časa hrano kar na dosegu roke.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button