Novice

Pivo Union bodo prihodnje leto pričeli variti v Laškem

Varjenje piva Union bodo najpozneje do februarja 2022 prenesli v Laško. Kot so navedli v Pivovarni Laško Union, namreč 35 let star hladilni sistem v ljubljanski pivovarni ni več primeren za obratovanje.

Zastarel varilni sistem je prenevaren

Odločitev o selitvi je posledica preventivne neodvisne varnostne ocene 35 let starega hladilnega sistema v Pivovarni Union. Ta je pokazala, da sistem ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje.

Zato morajo del proizvodnje, ki je vezan na omenjeni hladilni sistem, ustaviti. Varjenje in fermentacija piva Union bosta prenešena v pivovarno v Laškem, kjer pričakujejo, da se bo proizvodnja začela najpozneje januarja 2022.

Ne bo pa sprememba vplivala na portfelj izdelkov niti na blagovno znamko Union, saj nameravajo pivo še naprej variti po enaki recepturi kot doslej. Na lokaciji Pivovarne Union bodo ostale dejavnosti pakiranja in logistike piva. Proizvodnja brezalkoholnih pijač in vode ter upravne in korporativne funkcije lokacije ne spreminjajo, enako velja za Pivnico Union in muzej Union Experience.

“Prenos dela pivovarske proizvodnje v Laško bo omogočil našo nadaljnjo rast in razvoj, saj obstoječa lokacija v mestnem središču v Ljubljani trenutno to omejuje,” so prepričani v pivovarni.

Kaj bo z zaposlenimi?

Vpliv prenosa dela proizvodnje na zaposlene še ni natančno določen. V oskrbni verigi pivovarne v Ljubljani je trenutno zaposlenih 145 ljudi. Od tega jih na področju varjenja in fermentacije, ki se seli v Laško, dela 18, a o morebitnih odpuščanjih še ne morejo govoriti.

Predsednica sindikata Andreja Sojer je dodala, da so zaposleni nad selitvijo dela proizvodnje razočarani. “Kot ste slišali, gre za varnostno tveganje, zaradi česar bi bila potrebna investicija. Stvar lastnika je, ali se odloči za investicijo ali ne. V tem primeru se pač ni odločil zanjo. Zaposleni so izredno razočarani,” je povedala Sojerjeva, ki pričakuje odpuščanja.

Na obstoječi lokaciji v Ljubljani bodo vzpostavili center inovacij in manjšo mestno pivovarno. Ta bo služila kot središče za razvoj, testiranje in degustacijo novih piv Union in bo poskušala nadgraditi doživetje Union Experience, ki ostaja na tej lokaciji. Morebitnih gradbenih načrtov trenutno nimajo.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button