NovicePotovanje

Hrvaška s 1. januarjem 2023 vstopa v schengensko območje

Notranji ministri EU so danes v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, Bolgarija in Romunija medtem ostajata zunaj. Slovenija je ob pridružitvi Hrvaške podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo. Od Hrvaške pričakuje dosledno varovanje zunanje meje.

“Schengensko območje se bo zahvaljujoč češkemu predsedstvu prvič po več kot desetletju povečalo. Ministri so podprli članstvo Hrvaške od 1. januarja,” je češko predsedstvo Svetu EU zapisalo na Twitterju. Hrvaška bo 1. januarja prevzela tudi evro.

Od vstopa Hrvaške v schengensko območje bodo imeli koristi hrvaški državljani in gospodarstvo pa tudi Evropska unija, pa sta v prvem odzivu prek Twitterja sporočila hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Slovenija: arbitražno mejo je treba spoštovati

Vstop sosednje države je podprla tudi Slovenija, ki je članica območja brez nadzora na notranjih mejah od leta 2007. “Pričakujemo, da bo kot članica dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje, torej schengenske meje,” je povedala notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Slovenska policija se po njenih besedah že vrsto let pripravlja na hrvaški vstop v schengen. Pripravljeno ima strategijo, na podlagi katere bo v okviru t. i. izravnalnih ukrepov zagotavljala nadzor na notranji meji in varnost vsem prebivalcem Slovenije, je še povedala.

Potrdila je, da je Slovenija ob potrditvi hrvaškega članstva v schengenskem območju podala tudi enostransko izjavo, v kateri je izpostavila svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati. Hrvaška medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje in da je treba mejo še določiti.

Hrvaški notranji minister Božinović je dejal, da gre pri izjavah za potrditev različnih pogledov na vprašanje arbitražnega sporazuma. “Vendar pa to v tem kontekstu nima nikakršnega pomena,” je poudaril in se Sloveniji zahvalil za podporo.

Hrvaška, ki je članica EU od julija 2013, bo tako postala 27. članica schengna. Nadzor na njenih kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna, torej tudi na slovensko-hrvaški, bo odpravljen 1. januarja prihodnje leto. Na letališčih bo odpravljen nekoliko kasneje, 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Vstop v schengensko območje pa so notranji ministri zavrnili Romuniji in Bolgariji

Notranji ministri so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije.

Razlog? Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je dejal, da so na avstrijski vzhodni meji letos zabeležili več kot 100.000 nezakonitih prehodov meje, od tega pa kar 75.000 migrantov ni bilo registriranih v drugih članicah EU. Na to, da sistem ne deluje, po njegovih besedah kaže tudi to, da več držav izvaja nadzor na notranjih schengenskih mejah. Tega Avstrija izvaja tako na svoji vzhodni meji z Madžarsko kot na južni meji s Slovenijo.

V Romuniji in Bolgariji so bili po zavrnitvi razočarani. Romunski premier Nicolae Ciuca je izjavil, da neprilagodljivosti Dunaja ne razume. Bolgarski notranji minister Ivan Demerdžijev pa je veto Avstrije in Nizozemske označil za politično motiviran.

Bolgarija in Romunija, ki sta se EU pridružili leta 2007, sta sicer pogoje za pristop k schengnu izpolnili že leta 2011. Zadnji misiji, ki sta ju Romunija in Bolgarija povabili prostovoljno, sta oceno njune pripravljenosti na članstvo opravili v zadnjih mesecih. Komisija je sredi novembra znova poudarila, da obe državi izpolnjujeta pogoje.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button