Tehnologija

Določenim polnoletnim uporabnikom je na voljo Googlov AI model Bard

Google je za določene uporabnike objavil svoj AI chatbot Bard, ki za razliko od ChatGPT-ja s pomočjo interneta dostopa do aktualnih informacij.

Bard se uči iz najnovejših vsebin na svetovnem spletu

Različni AI modeli so v zadnjih mesecih eksplodirali. Po mnenju Bill Gatesa je AI celo “najbolj pomemben tehnološki dosežek človeštva v zadnjih desetletjih”. Temu valu se je s svojim AI modelom pridružil tudi Google, ki v primerjavi z najbolj popularnim ChatGPT-jem s svojim modelom Bard uvaja nekaj novosti.

Bard se lahko uči iz real-time informacij, ki so dostopne na internetu. Ima tudi Google it gumb, ki omogoča brskanje po spletu, hkrati pa ob vračanju informacij navede svoje vire. Ustvarjalci sicer pravijo, da ima še nekaj “omejitev”, saj lahko prikaže napačne ali pristranske informacije. Uči se namreč iz relnih spletnih informacij, ki mnogokrat vsebujejo stereotipe, napačne informacije in podobno.

Baza ChatGPT-ja, na primer, vsebuje le podatke do vključno leta 2021, zato ne more odgovoriti na vprašanja o nedavnem potresu v Sriji in Turčiji. Bard pa lahko dostopa do najnovejših novic. Sprogramiran je, da se ne odziva na žaljiva poizvedovanja, ima pa tudi filtre, da ne deli škodljivih, ilegalnih, seksualnih informacij ali osebnih podatkov.

Bodo iskalnike nadomestili chatboti?

Da so AI modeli trenutno vroča roba, kažejo podatki, da je ChatGPT že v enem tednu delovanja pridobil milijon uporabnikov. Prejšnji mesec je tudi Microsoft v svoj iskalnik Bing vključil umetno inteligenco, napovedal pa, da bo na enak način posodobil tudi Word, Excel in Powerpoint.

Google je bil pri lansiranju nekoliko bolj previden – Bard bo na začetku dostopen le uporabnikom iz ZDA in Velike Britanije. Uporabniki se morajo za testiranje registrirati. Googlov višji produktni direktor Jack Krawczyk je za BBC povedal, da so se namerno pristopili k previdnemu lansiranju Barda. Zaradi izkušenj in zgodb o ChatGPT-ju je takšen pristop razumljiv.

Nekateri pa nevarnost AI chatbotov vidijo tudi v tem, da v prihodnosti v celoti nadomestijo brskanje po internetu. Kar je lahko še posebej nevarno za Google – zakaj bi torej scrollal po stotinah različnih straneh, če lahko dobiš odgovor s pomočjo chatbota?

Google skuša zato ob lansiranju uvesti svoja AI pravila, vključno s tem, da je za začetek na voljo le polnoletnim osebam. Mnogi učenci ChatGPT namreč že pridno uporabljajo za domače naloge.

BBC
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button