Novice

Potres v Turčiji in Siriji vzel že 16 tisoč življenj, mraz še otežuje reševanje

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji. Reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz.

Po zadnjih podatkih oblasti in humanitarnih organizacij v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev, ki jih je povzročil potres, naraslo na 16.035.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem že obiskal prizadeta območja. Sprva se je mudil v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za začasno nastanitev žrtev potresa. Kasneje pa se je odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel.

Kmalu po potresu so se sicer začele vrstiti kritike na račun Erdogana in počasnega odziva turške vlade. “Seveda obstajajo pomanjkljivosti. Na takšno nesrečo ni mogoče biti pripravljen,” se je v sredo odzval Erdogan.

Turška policija je od ponedeljka pridržala 18 ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu. Dostop do Twitterja, ki je bil v sredo onemogočen, pa je že ponovno vzpostavljen pri vseh večjih turških ponudnikih mobilnega omrežja.

Namestnik turškega ministra za infrastrukturo Omer Fatih Sayan je danes tvitnil, da se je pogovarjal z vodstvom Twitterja in jih “spomnil na njihovo odgovornost do naše države po tej nesreči”. Dodal je, da Turčija pričakuje več sodelovanja v boju proti dezinformacijam.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Na območje je že začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button