NoviceTehnologija

Obdavčitev unovčenja kriptovalut: vlada predlaga 5-odstotni davek

Vlada je sprejela predlog zakona o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut, ki uvaja obveznost plačevanja davka od vrednosti unovčenih virtualnih valut. Predlaga petodstotno davčno stopnjo na vrednost unovčenih virtualnih valut nad zneskom 10.000 evrov letno. Zakon bi veljal za vsa unovčenja po začetku veljave.

Za koga bi zakon veljal?

Zakon bi veljal za fizične osebe, davčne rezidente Republike Slovenije, ki bi unovčili virtualno valuto – torej bi menjali virtualno valuto za fiat valuto in sredstva od prodaje nakazali na transakcijski račun ali pa bi opravili nakup blaga, storitev ali drugega premoženja z kriptovaluto.

Predlagani zakon se ne bi uporabljal za pravne osebe, ki imajo virtualno valuto evidentirano med sredstvi pravne osebe, ali za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in imajo virtualno valuto evidentirano med sredstvi dejavnosti, ki jo opravljajo. Pri fizični osebi, ki kupuje in prodaja virtualno valuto v svojem imenu in za svoj račun, se ne šteje, da opravlja dejavnost, ne glede na število opravljenih transakcij.

Obdavčitev bi te doletela, takoj ko bi unovčil kriptovaluto, razen v primeru dokazane izgube. Obenem bi lahko vsaka fizična oseba letno neobdavčeno unovčila za 10 tisoč evrov virtualnih valut.

Davčna osnova za davek bi se izračunala ob koncu leta. Od skupnega zneska vseh unovčenih kriptovalut bi se odštel znesek oprostitve (torej 10 tisoč evrov), ta rezultat pa je potem zavčna osnova za petodstotni davek.

Zavezanec bi lahko davčni obračun predložil enkrat letno ali pa takoj po vsakem unovčenju virtualne valute. V vsakem primeru bi davek plačal v roku 30 dni od dneva predložitve davčnega obračuna.

Obdavčitev bi se začela takoj po začetku veljave zakona

Vlada predlaga, da zakon začne veljati 15. dan po objavi v uradnem listu. Veljal bi za vsa unovčenja po začetku veljave. Ne glede na to, da zakon v letu 2022 ne bi veljal celotno koledarsko leto, pa bi zavezanci za davek lahko tudi letos koristili celotni znesek oprostitve v znesku 10 tisoč evrov.

Trenutno fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, od unovčevanja kriptovalut ne plačujejo davka.

Vlada predlog pošilja v obravnavo državnemu zboru in predlaga sprejemanje po nujnem postopku. Finančno ministrstvo ocenjuje, da bodo prihodki državnega proračuna iz naslova novega davka v prvih nekaj letih znašali najmanj milijon evrov letno.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button