Zdravje

Spolno prenosljive bolezni: kakšni so znaki in kam na testiranje?

Spolno prenosljive bolezni so velika vseprisotna nadloga, ki pa se ji v glavnem lahko izognemo s pravilno uporabo kontracepcije. V primeru, da smo si privoščili kaj nepazljivosti, pa moramo vedeti, na kaj biti pozorni. Preveri, kateri so najpogostejši znaki, da je nekaj narobe, in kje v Mariboru se lahko testiraš.

Ko se gre za spolno prenosljive bolezni, ni pomembno kolikokrat si že imel odnose, s kom si jih imel ali koliko partnerjev nasploh šteje tvoja “zbirka”. Spolno prenosljivo bolezen lahko dobiš že z enim spolnim stikom – pa naj bo to vaginalni, analni ali oralni seks.

Najučinkovitejši način izogibanja okužbam je pravilna uporaba kondoma. S tem lahko poskrbiš za optimalno zaščitenost med seksom. Nekatere spolno prenosljive bolezni pa se prenašajo le s stikom kože. To pomeni, da lahko bolezen dobiš ali preneseš tudi, če s partnerjem uporabljata kondom. Čeprav je kondom še vedno najvarnejša izbira, pa ne pozabi na to, da te ostale kontracepcijske metode ščitijo zgolj pred nosečnostjo, ne pa tudi pred prenosom bolezni. Ker s spolno aktivnostjo avtomatsko tvegaš okužbo, je pomembno, da se kot spolno aktiven posameznik redno testiraš. Predvsem v primerih, če imaš novega spolnega partnerja ali več njih.

Testiranje za spolno prenosljive bolezni, oralni seks, seks, kontracepcijske metode, varna spolnost, testiranje v Mariboru, UKC Maribor
Pred vsakim stikom z novim spolnim partnerjem bi se moral pozanimati o njegovi zgodovini.

Kateri so najpogostejši znaki spolno prenosljivih bolezni?

Znaki so različni pri različnih okužbah in glede na spol, pri nekaterih boleznih pa se v večini primerov sploh ne pojavljajo. Zato so naslednji znaki zgolj smernica, da je varna spolnost zagotovljena, pa moraš po vsakem potencialnem tveganju na testiranje.

Pri moških so najpogostejši znaki boleč in neprijeten občutek med seksom ali uriniranjem, izpuščaji okoli penisa, mod, anusa ali ritnic, nenavaden izcedek in boleča moda. Pri ženskah so najpogostejši znaki boleč in neprijeten občutek med seksom ali uriniranjem, izpuščaji okoli vagine, anusa in ust, nenavaden izcedek ali krvavitve in srbečica v notranjosti in okolici vagine. Vendar ponovno: pri mnogih boleznih znaki niso očitni.

Testiranje za spolno prenosljive bolezni, oralni seks, seks, kontracepcijske metode, varna spolnost, testiranje v Mariboru, UKC Maribor
Kondom ostaja najzanesljivejša oblika zaščite pred spolnimi boleznimi.

Kam na testiranje v Mariboru?

Redno testiranje za spolno prenosljive bolezni je ključnega pomena, saj nam omogoča zgodnje ugotavljanje in zdravljenje potencialnih bolezni. Sum seveda še ni razlog za preplah, vendar ne pozabi – testiranje je neboleče, zdravljenje večine bolezni pa preprosto.

V Mariboru testiranje za spolno prenosljive bolezni izvajajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Za to je pristojen Oddelek za kožne in spolne bolezni. Na brezplačno testiranje se lahko naročiš po telefonu, e-pošti ali osebno. Posebne napotnice od osebnega zdravnika ne potrebuješ – vse, kar rabiš, je kartica zdravstvenega zavarovanja.

Ambulanta obratuje vsak ponedeljek in četrtek med 8. in 15. uro. Za pregled je obvezno predhodno naročanje. Če si ogledaš zemljevid UKC Maribor, se oddelek z ambulanto nahaja v stavbi 2.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button