Zdravje

Zdravila, ki lahko zmanjšajo delovanje kontracepcijskih tabletk

Vsi poznamo vprašanje, ki nam ga zastavi zdravnik vsakič, ko predpiše novo zdravilo: »Jemlješ še kakšna druga zdravila?« Seveda ne gre le za radovednost. Določena zdravila v kombinaciji preprosto ne delujejo dobro. To velja tudi za kontracepcijske tabletke. Če želiš, da kontracepcija deluje pravilno, se moraš izogibati uporabi določenih drugih zdravil. Katera zdravila so to?

Tabletke (in nekatere druge vrste kontracepcije, kot so obliži ali injekcije) običajno vsebujejo ženska spolna hormona estrogen in progestin. Ta preprečita, da bi jajčeca zapustila jajčnike, kar onemogoči nezaželeno zanositev. Učinkovanje tabletk pa je lahko zmanjšano ob njihovi souporabi z določenimi zdravili, kot so recimo antibiotiki in protiinfekcijska zdravila. Če te jemlješ hkrati, morda ne boš imela 100-odstotne zaščite.

Antibiotiki in protiinfekcijska zdravila

V večini primerov se glede uporabe antibiotikov ni treba obremenjevati. Zdravniki jih predpisujejo za zdravljenje različnih vrst okužb, ki jih povzročajo bakterije (recimo pljučnica, obrazne akne in okužbe sečil). Pogosta antibiotika sta Penicilin in Amoksicilin. Zaenkrat je edini antibiotik, ki zmanjša učinkovitost kontracepcijskih tabletk Rifampin (zdravilo za zdravljenje tuberkuloze). Rifampin povzroča neredne menstruacije, povečuje tudi tveganje zanositve, kljub temu če kontracepcijo uporabljaš na pravi način.

Glavna protiinfekcijska zdravila, na katera moraš biti pozorna, sta Griseofulvin in Ketokonazol. Griseofulvin se uporablja za zdravljenje kožnih okužb. Ketokonazol pa se v glavnem uporablja, kadar druga zdravila proti glivičnim okužbam niso na voljo. Kljub vsemu, znanstveniki menijo, da je možnost, da bi ta zdravila dejansko vplivala na kontracepcijo, zelo nizka.

Tabletke učinkujejo kakor morajo le, če jih jemlješ redno.

Učinkovitost tabletk lahko preprečijo tudi zdravila proti epilepsiji in zdravila proti HIV

Določena zdravila povečajo razgradnjo hormonov v kontracepcijskih tabletah. To pomeni, da so tabletke manj učinkovite. Ob jemanju zdravil proti epileptičnim napadom, moraš obvezno uporabljati še drugo obliko kontracepcije (na primer IUD ali kondom). Ta zdravila so:

 • Karbamazepin (Carbatrol, Epitol, Equetro, Tegretol)
 • Felbamat (Felbatol)
 • Okskarbazepin (Trileptal)
 • Fenobarbital (Luminal)
 • Fenitoin (Dilantin, Phenytek)
 • Primidon (Mysoline)
 • Topiramat (Topamax)

Zdravila za zdravljenje HIV, ki lahko vplivajo na kontracepcijo so:

 • Darunavir (Prezista)
 • Efavirenz (Sustiva)
 • Lopinavir/Ritonavir (Kaletra)
 • Nevirapin (Viramune)

Prav tako lahko učinkovitost zmanjšajo še »domača« zeliščna zdravila

Kot najpomembnejše, dobro je, da se izogibaš:

šentjanževki, ki jo določeni uporabljajo za zdravljenje depresije in motenj spanja. Študija kaže, da so imele ženske, ki so sočasno jemale kontracepcijske tablete in šentjanževko, pogostejše vmesne krvavitve in povečano razgradnjo estrogena v telesu. To je znak, da kontracepcijska sredstva morda ne bodo in ne delujejo tako, kot bi morala.

Druga zeliščna zdravila, ki lahko vplivajo na učinkovitost kontracepcijskih tablet, so:

 • žagastolistna palma ali palmeto, ki se uporablja za zmanjšanje izpadanja las.
 • česnove tablete, ki jih mnogi jemljejo zaradi visokega krvnega tlaka, visokega holesterola in drugih bolezni srca in krvi,
 • laneno seme, ki se uporablja zaradi prebavnih težav.
Tabletke lahko zamenjaš za drug tip kontracepcije na katerega ne vplivajo zdravila.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button