IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Pridi študirat v Maribor: tvoj vodič po informativnih dnevih Univerze v Mariboru

Informativni dnevi se bliskovito bližajo, zato smo se odločili, da ti malo olajšamo zadeve. Čeprav ti potekajo ob istem času na vseh fakultetah, imajo določene fakultete posebnosti, ki si jih je vredno zapomniti.

Informativni dnevi so že skoraj tu, ti pa se prvič odpravljaš v Maribor? Brez skrbi, imamo te. Zdaj si lahko v našem mini vodiču prebereš, kje, kam, kako in zakaj po vseh fakultetah, ki jih ponuja Univerza v Mariboru. Pst: veliko jih je, zato pot pod noge!

Za začetek nekaj splošnih informacij

Informativni dnevi na Univerzi v Mariboru se pričnejo v petek, 16. februarja in trajajo do sobote, 17. februarja. V petek bodo predstavitve potekale dvakrat dnevno, ob 10. in 15. uri, v soboto pa samo ob 10. uri. Aktivnosti in predstavitve programov bodo organizirane v živo na posameznih fakultetah.

Fakultete bodo letos del svojih aktivnosti izvedle tudi na daljavo. Sodeloval boš lahko pri pogovorih o tem, kako ti knjižnica pomaga pri študiju in raziskovanju, pogovarjali se bomo o študiju doma in v tujini ter o samem vpisu na študij. Več pa si lahko prebereš tukaj. 

Tudi letos pa bodo študenti fakultet z bodočimi študenti in študentkami sproščeno klepetali ob kavi in z veseljem odgovarjali na vprašanja. In ne pozabi: na informativnih dnevih ni neumnih vprašanj! Tam si zato, da pridobiš informacije.

Morda na tem mestu opozorimo še na nova študijska programa, ki ju UM pripravlja prihodnje študijsko leto in ki sta vredna tvojega obiska med informativnimi dnevi: smer hungaristika na filozofski fakulteti in krizni management v angleščini na fakulteti za organizacijske vede.

V stavbi Tehniških fakultet se nahajajo Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Fakulteta za strojništvo (FS).

Koroška cesta in tri fakultete

Preden se zmedeš (tako kot smo se nekateri), stavba na Koroški cesti premore kar tri fakultete: Pedagoško (PEF), Filozofsko (FF) in Fakulteto za naravoslovje in matematiko (FNM).

Če te mika dvopredmetni študij, so zate na FF in FNM pripravili dvakratno predstavitev programov (seveda pa se ni nujno udeležiti vseh predstavitev). Petkovo dopoldne boš tako ob 10.00 namenil pozdravnim nagovorom in uvodnim informacijam, nato bodo sledile predstavitve po oddelkih. Prve ob 10.30 in druge ob 11.10 (enake ure veljajo tudi za sobotno dopoldne). 

Popoldne se bo program na FNM začel ob 15.00, ob 15.30 pa se bo nadaljevala predstavitev posameznih oddelkov.

FF bo tudi v petkovem popoldnevu ponudila dvojno predstavite programov in sicer ob 15.30 in 16.10.

Bivša izključno Pedagoška fakulteta sedaj v sebi skriva kar tri fakultete, ki si znotraj stare stavbe delijo prostore.

Skok na FERI

FERI (Fakulteta za elektortehniko, računalništvo in informatiko) bo svoje informativne dneve (nekoliko drugače kot v prejšnjih letih) znova izvajala po ustaljenem urniku. Se pravi v petek ob 10.00 in 15.00 ter v soboto ob 10.00.

Po predstavitvi študijskih programov si boste bodoči študenti lahko ogledali prostore fakultete in se imeli možnost pogovoriti s študenti, tutorji in profesorji.

Ekonomsko-poslovna fakulteta bo svoje informativne dneve začela po ustaljenih terminih.

Pot pod noge … a v pravi kraj

Mogoče ti je že znano, mogoče pa je vredno še enega zaznamka. Čeprav določene fakultete sodijo pod Univerzo v Mariboru, ni nujno, da se nahajajo v samem Mariboru. Fakulteto za varnostne vede (FVV) tako najdeš v Ljubljani, medtem ko se Fakulteta za turizem (FT) nahaja v Brežicah. Fakulteto za organizacijske vede (FOV) lahko najdeš v Kranju in Fakulteto za logistiko (FL) v Celju. Informativni dnevi na Fakulteti za energetiko (FE) bodo potekali tako v Krškem kot v Velenju. Še najbližje Mariboru se nahaja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV), ki stoji v Hočah.

Fakultete UM že čakajo, da jih raziščeš. Kaj pa veš, mogoče te celo prepričajo.

Marina BAJIĆ / Rebeka MIKŠA
Patrik KOCIPER

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button