Potovanje

Let je odpovedan! Kaj pa zdaj?

Letošnje poletne dopuste so zaznamovale številne težave letalskih družb in letališč. Preveri, kako ravnati, če so ti v tem kaosu odpovedali let.

Prvo post-covidno poletje je prineslo s seboj nepričakovan davek – preobremenjena letališča. Velika evropska letališča, kot sta amsterdamski Schipol in londonski Heathrow, so se znašla z velikim številom letov, ki jih zaradi premajhnega števila zaposlenih enostavno niso mogla obvladovati. Da ne govorimo o gorah izgubljene prtljage. Na udaru niso bila samo letališča, ampak tudi letalske družbe. Lufthansa je začela s stavko, Air Canada pa je naročala lete, ki se sploh niso izvajali. Potem pa so popolnoma odrezali kupce od svoje pomoči strankam.

Kaj se torej da storiti v takšni situaciji? Kako lahko poskrbimo, da smo primerno kompenizirani za odpovedan let (in posledično propadel dopust)? Predstavljamo nekaj rešitev.

Številne letalske družbe so se znašle v zagatah, potniki pa razočarani. Preveri, kaj lahko storiš, ko pride do odpovedi leta.

Preveri, kakšno karto kupuješ

Veliko letalskih družb ima na voljo več različnih kart, ki niso vezane samo na to, kje sediš. Družbe kot so KLM in Lufthansa ponujajo številne možnosti tudi za to, če moraš sam odpovedati let. Mogoče boš za to možnost moral plačati malo več, kot si sprva načrtoval in pri odpovedi vseeno nekaj izgubil, a boš dobil večino svojega denarja nazaj. V veliko primerih boš lahko tudi brez dodatnega zaračunavanja za isto ceno rezerviral drug let.

Primer, kašne možnosti rezervacije karte nudi Lufthansa (cene so odvisne od destinacij). Vir: Lufthansa.com.

Ne uporabljaj vmesnikov

Pri odpovedih letov lahko vmesniki predstavljajo ogromno težav. Primer vmesnika je Skyscanner, kjer spletna stran sama poišče najcenejše lete za dano destinacijo. Zdi se vse lepo in prav, dokler ne ugotoviš, da ne boš dobil kompenzacije za odpovedan let. Problem je namreč prav vmesnik, ki si pri tem umije roke in rešitev problema. Na žalost se takšne odpovedi težko reši. Če že uporabljaš vmesnike, jih uporabljaj samo kot način, da najdeš najcenejšo karto. Rezervacijo nato opravi direktno pri letalski družbi.

Skyscanner je odlično mesto, da najdeš ugodne lete, vendar jih raje rezerviraj neposredno pri letalski družbi. Vir: skyscanner.net.

Preveri, kaj ti ponuja letalska družba

Ugledne in kvalitetne letalske družbe imajo običajno dobro vzpostavljeno pomoč kupcem, poleg tega pa lahko pogosto najdeš zavihke “Refound and compensation”. Tam si lahko že vnaprej prebereš, kaj lahko izbrana letalska družba stori zate v primeru, da gre nekaj narobe. Če je to izgubljena prtljaga ali pa odpovedan let, ti bo letalska družba sama povedala, kako priti do kompenzacije in kdaj si upravičen do nje. Če pa letalska družba nima jasno definiranih smernic, mogoče plačaj raje malo več, da ne boš imel kasneje težav.

Vsaka letalska družba ima svoje pogoje kompenzacije. Mogoče je dobro, če si jih prebereš vnaprej. Vir: klm.at.

Ko vse ostalo propade

Glavna stvar, ki si jo moraš zapomniti je, da ti je pod zakonom EU 261 evropski parlament obljubil kompenzacijo za odpovedan let. Vztrajnost je tukaj zelo pomembna in dokler ne uporabljaš vmesnika, se letalske družbe težko izvijejo iz tega, da so ti dolžne pomagati. Da pa bo pot do kompenzacije lažja, pa vseeno najprej poskusi z zgornjimi koraki, saj se določene pravne zadeve lahko zavlečejo v mesece. Veliko lažje ti bo, če se boš znal zavarovati preden do težave sploh pride.

Po EU zakonih ti kompenzacija pripada. Vprašanje je le, kako močni in dolgo se zanjo boš moral boriti.

Marina BAJIĆ
Unsplash

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button