Zdravje

Danes obeležujemo Dan brez dvigal

Letos obeležujemo 10. obletnico Dneva brez dvigal, ki se praznuje in izvaja zadnjo sredo v aprilu. Letos je torej Dan brez dvigal v sredo, 24. aprila. Na NIJZ nas spodbujajo, da se jim pridružimo in že danes izberemo stopnice namesto dvigal.

Hoja po stopnicah, kot ena izmed oblik aerobne dejavnosti, prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju debelosti, bolezni srca in ožilja. Uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2. Zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec.

Pozitivni učinki hoje po stopnicah

Vsakodnevna uporaba stopnic namesto dvigala ima številne pozitivne učinke. Zniža nivo stresa, zniža krvni pritisk, pomaga pri nadzoru telesne teže, izboljša telesno pripravljenost in počutje. Poleg tega pa se s hojo po stopnicah prihrani čas in varčuje z električno energijo.

Priprava za hojo po stopnicah

Za hojo po stopnicah ne potrebuješ nobene dodatne opreme, znanja, časa in denarja. Brezplačna uporaba stopnic je dostopna povsod. Z izbiro stopnic namesto dvigala lahko brez dodatnega načrtovanja povečaš svojo telesno dejavnost čez dan.

Uporaba stopnic na drugačen način

Stopnice so tudi odličen pripomoček za učinkovito in zabavno vadbo. S hitro hojo po stopnicah lahko še dodatno izboljšaš svojo aerobno vzdržljivost, na stopnicah pa lahko izvajaš tudi vaje za krepitev mišic in vaje za gibljivost. Izberi hojo po običajnih ali tekočih stopnicah namesto dvigala, kjerkoli se ti ponudi priložnost za to.

Tekoče ali navadne stopnice?

Tudi tekoče stopnice so odlična priložnost za povečanje aerobne telesne dejavnosti čez dan; pomembno je le, da se po njih vzpenjamo, ne samo peljemo. 

Varnost in dostopnost

Kot pri vsaki telesni dejavnosti, je tudi pri hoji po stopnicah pomembna varnost in dostopnost. Dan brez dvigal je namenjen vsem, izključno hoja po stopnicah pa je namenjena oziroma priporočena ljudem, ki so zmožni hoje po stopnicah brez tveganj za padce. Uporaba dvigal mora biti ves čas dostopna ljudem, ki jih potrebujejo zaradi zdravstvenih težav.

Sodeluj pri Dnevu brez dvigal

V Dnevu brez dvigal lahko sodeluješ tako, da sam izbereš stopnice namesto dvigala, kjerkoli se ti ponudi priložnost. K temu lahko spodbudiš tudi sodelavce, prijatelje, družinske člane … Pomembno pa je, da to spremembo ohranjaš tudi po 24. aprilu, skozi celo leto. 

stopnice, hoja po stopnicah, zdravje, telo
Praznuj Dan brez dvigal in izberi stopnice. Telo ti bo hvaležno!

NIJZ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button