KulskoŽivljenjski slog

Nazaj v preteklost … za 30 let

Od katerih kulturnih, političnih in tehnoloških mejnikov so minila že tri desetletja?

Od Gameboya do padca Berlinskega zidu: leto 1989 je bilo leto številnih sprememb, ki so močno zaznamovale podobo sveta, kot ga poznamo danes.

 

1. Simpsonovi

via GIPHY

Ay Caramba! Bart Simpson in njegova družina so se na televiziji prvič pojavili 17. decembra 1989 in od takrat na ekrane poslali že več kot 650 epizod, s čimer so tudi uradno najdlje trajajoča ameriška situacijska komedija.

 

2. Padec Berlinskega zidu

Padec berlinskega zidu je eden pomembnejših političnih simbolov leta 1989.

Trideset let mineva tudi od padca zloglasnega Berlinskega zidu. 9. novembra 1989 je več kot 150-kilometrska prepreka po 38 letih obstoja začela padati, ko je komunistična oblast vzhodnega Berlina ob polnoči razglasila, da lahko njeni prebivalci prečkajo mejo. V prihajajočem vikendu jih je več kot dva milijona obiskalo zahodni Berlin, v prihajajočih mesecih pa se je razdeljena nemška država znova združila.

 

3. GPS

Danes si življenja brez GPS (Global Positioning System) ne gre predstavljati. Če ne drugega, številne aplikacije naših pametnih telefonov zagotavljajo, da se le redko izgubimo. In če se, nismo izgubljeni prav dolgo. Tega privilegija pa ljudje še ne uživamo tako dolgo – prvi sateliti GPS sistema v orbito izstreljeni šele pred 30 leti.

 

4. Seinfield

via GIPHY

Samooklicani »šov o ničemer« je od svoje premiere pred 30 leti, ki je sprva naletela na  medel odziv, postal veliko vsega, med drugim eden izmed najbolj vplivnih situacijskih komedij 20. stoletja.

 

5. Svetovni splet

Če že o GPS sistemu danes razmišljamo kot o nepogrešljivem delu našega vsakdana, pa si današnje družbe brez obstoja svetovnega spleta sploh ne gre predstavljati. Še sreča, da je Tim Berners-Lee je pred tremi desetletji na papir prenesel idejo, ki se je čez nekaj let oblikovala v prve zasnove svetovnega spleta. Ke kako bi leto 2019 izgledalo sicer?

 

6. Game Boy

Medtem ko imajo današnji otroci (in odrasli) na dosegu celo vrsto igralnih naprav med katerimi lahko izbirajo, pa je bila leta 1989 »go-to« izbira Nintendov Gameboy. Majhna naprava, prvotno izdana julija v ZDA, je vključevala hitro zasvoljivo igro Tetrisa, ki je nedvomno pripomogla k priljubljenosti kultne igrače, ki je utrdila tudi priljubljenost Nintenda kot osrednjega ponudnika na trgu igralnih konzol.

 

7. Disneyeva Mala morska deklica

via GIPHY

Kultna risanka danes velja za stvaritev, ki je podjetje Walt Disney Company postavila nazaj v središče animacijskega industrije – ob izdaji so namreč Ariela in njena morska druščina samo v ZDA prinesli čez 110 milijonov dolarjev.

 

8. Microsoft Office

Microsoftov nabor pisarniških programov je gotovo eden izmed tistih, ki jih uporabljamo praktično vsakodnevno. In to že tri desetletja! Prva uradno kolekcijo je podjetje izdalo že pred tridesetimi leti (sprva le za Mac računalnike), ko je že vključevala tudi Excel, PowerPoint in Word.

 

9. Tiananmenski protest

Pekinški Trg nebeškega miru je bil leta 1989 prizorišče obsežnih pro-demokratičnih  protestov, ki so jih 18. aprila sprva začeli študentje, kmalu pa so demonstracije zajele več kot milijon prebivalcev. Vse dokler jih niso kitajske oblasti 4. junija istega leta nasilno zadušile, pri čemer je življenje izgubilo vsaj 200, po nekaterih podatkih pa celo do 3000 ljudi.

 

10. Sega Genesis

Gameboy nikakor ni bil edina pomembna igričarska pridobitev leta 1989. Istega leta je v roke igralnih navdušencev prišla tudi konzola Genesis, pionirka dobe 16-bitnih video igric (pred tem so konzole podpirale le 8-bitne igre).

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Preberi še
Close
Back to top button