Življenjski slog

Najpogostejši razlogi za propad romantičnega razmerja

Razmerja so del našega življenja. Najlepše je preživljati čas z osebo, za katero menimo, da ji lahko zaupamo vsako podrobnost v našem nenehno spreminjajočem se življenju. Torej, kaj storiti, da to osebo obdržiš v svojem življenju?

Biti ljubljen in ljubiti je prelep občutek, a vendar ljubezen in razmerja zahtevajo trud, voljo in prilagajanje. Kljub vsemu pa včasih vse našteto ni dovolj, saj se lahko tudi v razmerjih pojavijo različne ovire. Pomembno je, da se s temi ovirami soočamo skupaj z ljubljeno osebo in ne individualno.

Razmerja je včasih težko krmariti, stojijo na tankih tleh med ljubeznijo in oddaljitvijo. Že preproste napake lahko povzročijo propad zveze, ki na videz izgleda neuničljiva. Seveda nikoli ne moremo dokončno preprečiti napak, saj so del nas, lahko pa se naučimo izogibati stvarem, ki najpogosteje povzročijo težave.

Ljubezen pomeni povezavo in zbližanje dveh oseb.

Iskren pogovor

Mislili bi si, da je najpogostejši razlog težav povezan z neiskrenostjo ali prevaro, vendar temu ni tako. Najpogostejši razlog za propad razmerij je mogoče nepričakovan, a resničen – pomanjkanje komunikacije. Torej, kaj točno pomeni slaba komunikacija?

Termin povezujemo z različnimi podtipi komunikacije (ali ne komunikacije), ki je prisotna v nekem razmerju. Ti tipi se delijo na t. i. stonewalling, obramba, kritičnost in kot zadnje prezir.

Tipi komunikacije in njihov pomen

Stonewalling je tip komunikcije, kjer osebi težavo rešujeta brez čustvene vpletenosti. Ta se kaže v izogibanju pogovora ali ignoriranju prošenj druge osebe. Povzroči lahko občutek zanemarjenosti znotraj razmerja, ki lahko povzroči tudi druge, večje težave, negativno razmišljanje in vznemirjenost. Stonewalling pomeni emocionalno oddaljitev od svojega partnerja, kar nikakor ni recept za dobro razmerje.

Obramba se kaže v hitri defenzivnosti osebe, ki je soočena s kritiko. Oseba, ki izkazuje defenzivnost, pogosto za vse skupne težave razmerja krivi svojega partnerja. Težave nastanejo, saj v razmerju ni razumevanja.

Kritičnost pomeni, da en partner nenehno izraža nezadovoljstvo z dejanji drugega partnerja. V drugi osebi pričakuje nekaj več in izraža njene slabosti. Kritičnost pogosto povzroči občutek sramu ali nevrednosti. Zaradi kritike, ki jo oseba prejme, se lahko ta počuti podcenjeno.

Prezir pomeni, da se eden izmed partnerjev poskuša postaviti nad svojega partnerja. Pogosto ni direkten tip komunikacije, torej se partner v razmerju ne počuti neposredno užaljenega. Vključuje lahko zavračanje partnerjevih pogledov, mnenj in idej. Posledica tega je občutek manjvrednosti.

Propad razmerja ter oddaljitev sta lahko včasih tudi nepričakovana.

Kako ravnati?

Ljudi imej rad/a, takšne kakršni so. Če opaziš problem, premisli, se ti zdi rešljiv? Vidiš zase boljšo prihodnost drugje? Te drugi spoštujejo bolje in ali ti druge spoštujete bolje? Razmisliti moraš, kaj točno si želiš in pričakuješ od partnerja.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button