Šport

6 nasvetov za tek pri nižjih temperaturah

Naj ti mraz in zima ne preprečita teka v naravi

Čeprav se sliši neverjetno, je tek po mrzlem lahko odlična rekreacija, ki bo poskrbela, da boš ostal fit. Tvoje misli pa si bodo tudi malo spočile od napornega sedenja za zvezki in knjigami.

Kar lepo priznaj, da bi se, kadar imaš na izbiro toplo, mehko posteljo ali pa tek po zaledeneli stezi ob Dravi, raje odločil za udobno posteljo. Ampak naj te tema, veter in mraz ne ločijo od tvojih najlubših športnih copat, saj obstaja nekaj preprostih nasvetov, zaradi katerih boš vzljubil tek v mrzlih temperaturah.

 

1. Obleci več slojev

Tek po stopnicah
Največ pozornosti moraš posvetiti oblačilom: poskrbi za lahko spodnjo plast in neprepustno zunanjo.

Poskusi najti opremo, ki je izdelana posebej za zimsko vreme. Notranji sloj naj bo sestavljen iz tankih oblačil, ki ne vpijajo znoja in se hitro posušijo. Če so temperature dovolj nizke, boš potreboval tudi srednjo plast, osredotoči pa se predvsem na zunanja oblačila. Odloči se za oblačila iz zračnega najlona ali goreteksa, ki te bodo zaščitila pred vetrom in dežjem.

 

 

 

2. Ampak ne pretiravaj

Naj se sliši še tako noro, na začetku tvoje rekreacije te mora vsaj malo zebsti. V prvem kilometru se moraš počutiti nekoliko zmrznjeno, saj se boš kasneje ogrel in hitro ti bo postalo vroče. Če ti bo vroče že na začetku, bodo tvoja oblačila zaradi znoja postala mokra, tebe pa bo zeblo.

 

3. Poskrbi za okončine

Največ toplote boš izgubil skozi dlani in stopala, zato moraš zanje dobro poskrbeti. Nikoli ne pozabi na rokavice, dobro pa ti bo dela tudi kapa, ki bo pred mrazom obarovala tvoja ušesa. Poskrbi za stopala in obuj planinske nogavice, ki ti bodo nudile večjo zaščito kot športni čevlji.

 

4. Najdi sotrpina

Tek v snegu
Najdi partnerja, s katerim boš delil občutke med tekom v hladnih temperaturah.

Stvari je lažje početi v dvoje, še posebej, če ob tem trpiš. Zagotovo boš bolj motiviran, če te bo na mrazu čakal prijatelj, s katerim sta se dogovorila, da skupaj odtečeta krog ali dva.

 

5. Postavi si cilj

Največ motivacije boš imel, če se prijaviš na krajši zimski tek ali pa daljšo tekmo v začetku pomladi. Izberi takega, ki zahteva plačilo štartnine, kar ti bo še večja motivacija, da kljub nižjim temperaturam redno treniraš.

 

6. Teci za dušo

Na koncu pa je pomembno tudi, da ne tečeš, ker si se prisilil, ampak ker uživaš vsaj v določenem delu teka. Lahko je to navdušenje nad gibanjem, svežim zrakom, občutkom, ki ga dobiš, ko končaš ali pa le nad tem, da tvoje telo ostaja v formi. Poskusi si tek predstavljati kot darilo, ki si ga dobil, ker si zdrav in z veseljem boš od tekel do cilja.

 

 DOSTOP.si / UK
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button