NoviceŠport

OFEM 2023: v olimpijski vasi tudi frizer, gaming room na Štuku

OFEM je preplavil ulice Maribora, z njim pa je na kampusu Gosposvetska zrasla tudi prava olimpijska vas. Pa se sprehodimo po njej.

Pred nekaj tedni so mariborski študenti zapustili študentske domove, njihove sobe pa so v soboto preplavili športniki širom Evrope. Ob sprehodu skozi olimpijsko vas, ki je nastala na kapusu Gosposvetska, je tako bilo že v začetku tekmovanja čutiti utrip festivala.

Gosposvetska: hub mladih športnikov

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je z nedeljsko otvoritveno slovesnostjo končno uradno prispel v Maribor. Z njim pa seveda tudi številni mladi športniki iz vseh koncev in krajev Evrope, ki so pripravljeni stopiti novim zmagam naproti. Za kratek trenutek pa je bilo omogočeno stopiti v njihov svet in stopati po njihovih korakih tudi nam, novinarjem.

Čeprav so mladi športniki naseljeni po vseh študentskih domovih v Mariboru (razen v domu Q, ki gosti peščico še domačih študentov), se je največja in najbolj razgibana olimpijska vas razvila ravno v kampusu Gosposvetska. Veliko število študentskih domov, zelenih površin, bližina NOC centra in pa seveda dvorišče Štuka nudijo športnikom vse, kar potrebujejo, da se po tekmovanjih tudi malo sprostijo. Pa se sprehodimo čez prizorišče.

Medijski ogled se je začel pri domu 15 in nas popeljal skozi celoten kampus Gosposvetska. Vodil ga je Jan Sredenšek, strokovni sodelavec za dogodke.

Zastave že plapolajo

Po študentskih domovih, ki so še do nedavnega gostili študente, je videti plapolati zastave ponosnih evropskih športnikov. Dom 15 tako krasijo zastave Nizozemske reprezentance, dom 7 pa so zavzeli Francozi, Norvežani, in tudi nekaj Avstrijcev. V domu 5 je prav tako mogoče najti nekaj Nizozemcev, videti pa je tudi zastave Poljske. Medtem so si dom 4 v večini prilastili reprezentanti Romunije in Češke.

Na velikem travniku, znanem tudi kot travnik Lampiončkov, je zrasel šotor, ki športnikom čez dan ponuja tople obroke. Vsak dan skuhajo okoli 15 tisoč obrokov, hkrati pa lahko nahranijo do tisoč ljudi.

Številni kotički ponujajo mnoge aktivnosti: od odbojke, badmintona, pa do prodajalne z navijaškimi pripomočki, bralnega kotička in arkadnih iger. Športniki lahko obiščejo tudi delavnico slovenskega jezika, trenirajo v fitnesu na prostem ali spoznajo olimpijske vrednote. Aja, pa da ne pozabimo na šotor, kjer se nahaja uradni frizer. Ker tudi OFEM, kot vsak spodoben olimpijski festival, potrebuje frizerja. Večina aktivnosti se sicer začne po 17. uri, ko se športniki vračajo iz tekmovanj.

Na Štuku domuje gaming center, ki športnikom omogoča malo sprostitve.

Študentska dnevna soba je zdaj dnevna soba športnikov

Tudi za zabavo je v olimpijski vasi poskrbljeno. Študentska dnevna soba, khem, Štuk, daje dom gaming centru, kamor lahko športniki zaidejo po dolgem dnevu treniranja in tekmovanja ter se malo sprostijo. Na voljo so tako računalniki kot konzole PlayStation 5. V atriju pa potekajo tudi filmski večeri in spoznavna druženja.

Športnikom je tako na kratkem dosegu roke nudeno vse, kar potrebujejo, da si lahko po napornem dnevu malo odpočijejo, se spoznavajo in vsesplošno tudi malo uživajo. OFEM bo živel še vse do 29. julija.

Kljub temu, da je olimpijska vrednota spoštovanje, marsikateri študent še vedno trpko gleda na pogajanja, ki so potekala ob njihovi začasni izselitvi.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIć

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button