Zabava

Dostop.si svetuje (summer edition): kam na kopanje?

Poletje je čas za kopanje! Preveri nekaj točk po Sloveniji in nekaj bližnjih točk po sosednjih državah, kamor se lahko odpraviš na prijetno vodno ohladitev.

Velenjska plaža

Ne prav daleč od Maribora (od Velenjskega jezera te loči le kaka ura vožnje), v Šaleški dolini se ohladitve željnim kopalcem ponuja Velenjska plaža. Plaža, ki obdaja jezero, med drugim omogoča obisk lokalov, brezplačno uporabo ležalnikov in urejenih površin ter možnost preizkušanja različnih vodnih športov. Lahko si izposodiš surf ali sup, s prijatelji pa se lahko na urejenih igriščih preizkusite tudi v različnih kopenskih športih. Jezero pa nima uradnega statusa kopalne vode, kar pomeni, da je kopanje v njem na lastno odgovornost.

Vodni park Radlje ob Dravi

Na kopanje te vabijo tudi v Vodnem parku Radlje ob Dravi. Iz Maribora traja pot okoli 45 minut. Jezero v vodnem parku je naravno, za čistočo vode v njem pa skrbijo naravni organizmi. Med kopanjem se lahko zabavaš tudi na toboganih in s skakanjem s pomolov, ob tem pa vabijo tudi športna igrišča in terasa gostinskega lokala.

Za dnevno karto boš med tednom odštel 5,50 evra, med vikendi in prazniki pa 8 evrov. Če se odločiš za popoldansko osvežitev, te bo ta med tednom stala 3,50 evra, čez vikend pa 5 evrov.

Soboško jezero

Soboško jezero je najbolj poznano po paviljonu Expano, tudi samo naravno jezero pa v okolico Murske Sobote privabi mnoge obiskovalce. Ti se lahko kopajo, obiščejo gibalni park s 34 fitnes postajami, surfajo, supajo … Jezero pa uradno nima statusa kopalne vode, tako da je kopanje v njem na lastno odgovornost.

Bližnja kopališča in terme

V Mariboru lahko obiščeš Mariborski otok, kjer dijaki in študenti za celodnevno kopanje odštejemo 4 evre. Pri ptujskih kolegih, v Termah Ptuj, te bo celodnevni obisk Termalnega parka Terme Ptuj stal 13,60 evra med tednom in 15,30 evra med vikendi ter prazniki. Podoben znesek boš kot dijak ali študent odštel tudi nekoliko vzhodneje, v Termah 3000 oz. Moravskih toplicah, kjer cena za celodnevno kopanje znaša 13,90 evra.

Če ti diši vožnja po prijetnih ovinkih do Podčetrtka, pa je prava izbira zate Termalni park Aqualuna, kjer te pričakujejo z divjimi tobogani in tematskimi bazeni. Cena celodnevnega kopanja znaša 15 evrov med tednom in 19 evrov med vikendi oz. prazniki. Še malce naprej od Podčetrtka, uro in pol vožnje od Maribora, pa se v Brežicah nahajajo tudi Terme Čatež, ki vabijo v največji vodni park v osrednji Evropi. Za zabavo na 12 tisoč kvadratnih metrih vodnih površin boš med tednom odštel 14, med vikendi pa 19 evrov.

Poleg tega te v radiju manj kot 100 kilometrov vabijo na primer Terme Zreče, Terme Paradiso, Thermana Laško in Rimske terme. V okolici Maribora najdeš tudi več gramoznic oz. šoderjam. Dve izmed bolj urejenih sta Green Lake v Kidričevem in Wake park Dooplek v Dupleku.

Pred skokom v vodo morda še skok preko meje

Številne lepo urejene točke za kopanje pa ponuja tudi naša severna sosednja država. Praktično le skok preko avstrijske meje te pričakujejo v Lipnici, na Städtisches Bad Leibnitz. Za celodnevno kopanje na mestnem kopališču, ki je opremljen tudi s tobogani, boš odštel samo 5,40 evra.

Zgolj streljaj preko meje pri Gornji Radgoni, okoli 45 minut od Maribora, lahko obiščeš Parktherme Bad Radkersburg. V lepo urejenem termalnem parku boš kot študent za celodnevno kopanje odštel 17,80 evra, še nekoliko bližje, pa vabi tudi mestno kopališče Cmurek oz. Das Murecker Erlebnisbad. Tam dnevna vstopnica stane samo 3 evre.

Kje se še lahko kopaš?

V Sloveniji se lahko kopamo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano, uradna priporočila pa spodbujajo predvsem kopanje na območjih, ki imajo status kopalne vode. Območij, na katerih redno spremljajo vrednosti v vodi in o tem obveščajo javnost, je trenutno 48. Pri čofotanju v vseh ostalih slovenskih vodah moraš vedeti, da to počneš na lastno odgovornost.

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button