KulturaZabava

Dostop.si svetuje (summer edition): kaj ponuja Maribor poleti?

Poletje se vedno znova izkaže za prekratko, pa se vseeno kdaj najde dan, ko preprosto ne vemo, kaj bi počeli. Preveri nekaj idej, kam se lahko daš to poletje v Mariboru (in neposredni okolici).

Valda se vsak rad vrže v bazen

Povsem očitna prva opcija – kopanje. Najbližje Mariboru se ti ponuja kopališče Mariborski otok, kjer te, razen v primeru slabega vremena pričakujejo vse dni med 9. in 20. uro. Za dnevno vstopnico boš kot dijak ali študent tam odštel 4 evre.

Prav tako te s kopališčem na prostem vabi Mestno kopališče v Slovenski Bistrici, kjer se lahko cel dan kopaš za samo 2 evra, na notranji rekreacijski bazen pa te vabijo v Rušah, kjer celodnevna vstopnica stane 10 evrov, seveda pa si lahko privoščiš tudi krajše plavalne seanse.

Poleg urejenih bazenov se lahko ohladiš tudi v gramoznicah oz. šoderjamah. Dve izmed lepše urejenih sta Wake park Dooplek, kjer lahko deskaš in smučaš na vodi ter obiščeš aquapark, in športno rekreacijski center Green Lake v Kidričevem. Tam se lahko kopaš, igraš odbojko na mivki, kmalu pa bo možno tudi vejkanje in obisk igral na vodi.

Na mestni oddih

Maribor je mesto z bogato zgodovino, sedanjostjo, prav zagotovo pa je svetla tudi njegova prihodnost. Če želiš raziskati vse to, se odpravi v katerega izmed mestnih muzejev. V samem centru so ti na voljo Pokrajinski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor in povsem svež Muzej najstarejše trte na svetu. Če si pristaš umetnosti, te pričakujejo Umetnostna galerija Maribor in vrsta manjših galerij po mestu. Ogledaš si lahko tudi Hišo stare trte, ki ponuja celo VR doživetje, mnogim nepoznane skrivnosti pa skrivajo podzemni rovi Cone Tezno, kjer lahko odkrivaš življenje, ki se je v mestu nekoč odvijalo tudi pod zemljo.

Če se želiš odpraviti na samostojno odkrivanje mesta, ti lahko pri tem pomaga mobilna aplikacija Visit Maribor, na kateri najdeš vrsto zanimivih predlogov poti in predstavitev znamenitosti mesta. Na potep se lahko odpraviš peš ali si sposodiš kolo Mbajk, ki ti je na voljo 24 ur in 7 dni na teden.

Za sproščene večere

Poletje v Mariboru je začinjeno tudi z bogatim večernim dogajanjem. Poleg Letnega kina Minoriti lahko v ambientu očarljivega prenovljenega minoritskega kompleksa obiščeš tudi številne večere stand up komedije. Da česa ne zamudiš, spremljaj koledar dogodkov Visit Maribor.

Morda nekaj bolj zelenega?

Maribor obdaja tudi čudovita narava. Če te ne zadovolji sprehajanje po prijetnem Mestnem parku ali mestnih gričih, se lahko kadarkoli sprehodiš na Pohorje – pa naj bo to do Trikotne jase, do Lukeja ali vse do vrha. Morda nato še do Mariborske koče, katerega izmed bližnjih slapov ali celo kam dlje? S Trikotne jase se lahko nazaj v dolino spustiš tudi s poletnimi sanmi. Pohorjet te pričakuje med vikendi in prazniki, prav tako v primeru lepega vremena.

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button