Kultura

Medvedek Paddington praznuje 65. rojstni dan!

Rdeča kapa, moder plašček duffle in majhen po postavi, to je medvedek Paddington, najverjetneje najbolj znan medvedek v Veliki Britaniji, ki njene prebivalce razveseljuje že 65 let. Njegov avtor Michael Bond je 13. oktobra 1958 objavil knjigo z naslovom Medvedek Paddington, slednji je kasneje zaslovela po vsem svetu.

A dejansko medvedek Paddington prihaja iz Peruja. Gre za priseljenca, in sicer za tistega, ki sam pravi, da je prišel na angleško obalo v rešilnem čolnu. V burni razpravi o nezakonitih migracijah čez Rokavski preliv po poročanju nemške tiskovne agencije dpa grozi, da bo Paddington postal predmet spora.

Vendar je imel avtor v mislih popolnoma drugačne podobe, ko je dobro desetletje po drugi svetovni vojni ustvaril malega medvedka. Spomnil se je otrok, ki so jih med drugo svetovno vojno na Otoku pošiljali na podeželje zaradi strahu pred nemškimi zračnimi napadi in so pogosto imeli pri sebi listke s svojimi imeni ali sporočili na oblačilih. Prav tako kot Paddington.

Ko ga najde družina Brown, ima na plaščku opombo: “Prosimo, pazite na tega medvedka. Hvala.” Za lik medveda se je Bond odločil, ker je nekoč svoji soprogi prinesel medvedka, ki je osamljen sedel na polici, povsem blizu železniške postaje, po kateri je medvedek tudi dobil ime.

Prvi slikanici o medvedku Paddingtonu so sledile številne knjige, več televizijskih serij, dva uspešna filma, tretji je trenutno v nastajanju. Pa tudi poštne znamke in samo v Londonu kar dva kipa.

Medvedek Paddington je morda uspešen tudi zato, ker ponuja nekaj za vse ljudi, bodisi kot zgleden migrant, ki sledi “britanskosti” s svojo pretirano vljudnostjo, ali kot večkulturni predstavnik z liberalnimi vrednotami.

STA
Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button