TehnologijaZnanost

Študenta FKKT v boj proti plastiki

Na tekmovanju Climate Launchpad prepričala študenta UM

Climate Launchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej, ki poteka v 45 državah in na katerem se vsako leto porodi skoraj 1000 novih idej s področja čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam.

Na letošnjem tekmovanju sta sodelovala tudi študenta s Fakultete za kemijo in kemijsko (FKKT) tehnologijo Univerze v Mariboru (UM), Ivan Knechtl in Simon Planjšek. Z zeleno poslovno idejo o biorazgradljivi in jedilni plastiki iz mlečnih proteinov za potrebe živilske industrije sta prepričala nacionalno žirijo in se s tretjim mestom uvrstila na svetovni finale, ki bo 1. in 2. novembra 2018 potekal na Škotskem.

Zmagovalna ekipa Trilobit je prepričala z idejo sistema za avtomatsko ločevanje barvnih kovin, drugouvrščeni Planetcare pa s filtrom za pralne stroje, ki ujame mikrovlakna, preden se ta izločijo v odpadno vodo in morje. Tretjeuvrščena je bila ideja Milkywaste o biorazgradljivi in jedilni plastiki iz mlečnih proteinov za potrebe živilske industrije študentov FKKT UM. Pri sestavi poslovnega načrta jima je pomagala mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak.

Najboljših 10 ekip na velikem finalu na Škotskem bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij.

Uvrstitev v veliki finale je študentoma FKKT UM, Ivanu Knechtlu in Simonu Planjšku, omogočila udeležbo na posebnih nekajdnevnih izobraževanjih, ki jih za svoje člane prireja Climate-KIC. Tako sta bila avgusta na Madžarskem na izobraževanju Become a stronger and wiser entrepreneur, v sklopu česar sta bila tudi gosta na ameriški ambasadi v Budimpešti.

Več informacij o projektu dobiš na Climate Launchpad.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMKC Maribor
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMilky Waste

Sorodni članki

Back to top button