Tehnologija

Pred odhodom na dopust poskrbi za varnost telefona

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja – tudi na dopustu. Z njihovo pomočjo brskamo po spletu, dostopamo do družbenih omrežij in spletne banke, plačujemo, iščemo letalske karte in prenočišča, obeležujemo pomembne trenutke, se navigiramo … Lahko bi rekli, da so naši telefoni svet v malem. Kljub temu, da nam omogočajo dostop do številnih storitev in da na njih hranimo nešteto pomembnih datotek, pa mnogi uporabniki ne poskrbijo za njihovo ustrezno zaščito. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj napotkov, kako poskrbeti za zaščito naših telefonov, še posebno v času dopustov.

Prve korake je potrebno narediti že pred odhodom

Pred odhodom na dopust nas večina poskrbi za turistično zavarovanje v primeru, da gre kaj narobe, čeprav možni slabi scenariji niso ravno naša glavna misel, ko se pripravljamo na oddih. Vendar tako, kot se lahko na počitnicah poškodujemo ali zbolimo, se lahko kaj pripeti našemu telefonu. Če pride do takšnega neugodnega scenarija, nam bodo življenje izjemno olajšali naslednji koraki. Narediti pa jih moramo še pred odhodom na dopust.

varnost telefona

Backup kode

Če imaš za dostop do uporabniških računov (npr. Gmail, družbena omrežja ipd.) omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veš, da drugi faktor običajno prejmeš po telefonu. Najsibo to SMS ali generator kod, v vsakem primeru boš brez telefona težko dostopal do svojih računov. Pred odhodom na dopust si zato zapiši backup kode za dostop do računov, ki jih navadno najdeš pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

Kontakti banke in izdajatelja plačiln kartice

Velika večina nas ima na telefonu naloženo spletno banko in morda še bančno aplikacijo, ki nam omogoča plačila s telefonom. V primeru kraje ali izgube telefona, bi lahko neznanec dobil dostop do našega bančnega računa in nam povzročil znatno finančno škodo! Pred odhodom si zato zapiši kontakt banke in tudi izdajatelja plačilne kartice, da jih lahko nemudoma kontaktiraš in onemogočiš aplikacijo oz. prekličeš plačilne kartice.

IMEI številka

Mednarodna identiteta mobilnega terminala (IMEI) je edinstvena identifikacijska ali serijska številka tvoje naprave. IMEI nam pride prav predvsem v primeru izgube ali kraje naprave, saj lahko z njo organi pregona hitreje locirajo napravo. Številko IMEI najdeš na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličeš *#06#.

Varnostna kopija

Tekom let so naši pametno telefoni postali računalniki v malem in na njih že dolgo ne hranimo več zgolj telefonskih številk. Zelo verjetno ima prav vsak izmed nas na telefonu številne fotografije in video posnetke, za katere nam ne bi bilo vseeno, če bi jih izgubili. Da bodo tvoje datoteke in kontakti vedno na varnem, tudi v primeru nezgode s telefonom, b Označi datoteke in podatke, ki jih pod nobenim pogojem ne želiš izgubiti ter jih kopiraj na zunanji disk ali v oblak.

Find my device

Če izgubiš oz. ti ukradejo telefon, ti bo pri iskanju njegove lokacije zelo v pomoč storitev »find my device«. S to storitvijo boš lahko izvedel zadnjo (ali trenutno) lokacijo telefona, vendar samo v primeru, da si imel lokacijo že predhodno omogočeno. Na SI-CERT so pripravili tudi podrobnejše napotke, kaj storiti v primeru izgube ali kraje telefona. Uporabniki Android naprav jih najdete tukaj, Applovi uporabniki pa tukaj.

Ko si na dopustu …

Tudi, če si obljubimo, da se bomo pa tokrat »res odklopili«, se nas večina nikoli zares ne odklopi od interneta. Pri povezovanju v internet na SI-CERT raje kot brezplačno omrežje Wi-Fi priporočajo mobilni prenos podatkov. Seveda predhodno preveri, kakšno količino prenosa vključuje tvoj mobilni paket znotraj držav EU oz. kakšni so stroški gostovanja. Pri potovanju izven držav EU ne pozabi izključiti mobilnega prenosa podatkov, da ne boš negativno presenečen nad računom za telefon.

Ko se v internet povezuješ prek Wi-Fi, izberi znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija itd.), ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom. Zavedaj se, da lahko tvoje brskanje opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. Za dostop do občutljivih podatkov (npr. služba, spletno bančništvo) uporabi zaščiteno VPN povezavo. Če nimaš lastne VPN rešitve, pred odhodom preglej izbiro VPN ponudnikov na spletu.

In najpomembneje – zaklepaj telefon!

Prva linija obrambe naših telefonov pred vdori je zaklepanje zaslona. Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite. Načeloma sta najbolj varna načina zaklepanja našega telefona geslo in PIN. Seveda to velja le v primeru, da za zaklep uporabljamo kompleksno, daljše geslo oz. PIN. PIN v stilu 1111, 1234 in podobno je hitro uganljiv in nudi zelo nizko raven zaščite. Vzorci, ki so sicer zelo priljubljeni med uporabniki, niso tako varni, kot bi morda pričakovali. Uporabniki pogosto uporabljajo preproste vzorce, ki si jih lahko napadalci ob opazovanju zapomnijo zelo hitro.

Dobro raven zaščite nudijo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza. Ne glede na stopnjo varnosti posameznega načina zaklepanja pa na SI-CERT opozarjajo, da je vsak način zaklepanja boljši kot noben.

Še več nasvetov za varne počitnice lahko najdeš v priročniku, ki so ga pripravili na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

SI-CERT
SI- CERT, Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button