Tehnologija

V prvem SMS sporočilu pred 30 leti je pisalo “Vesel božič”

3. decembra pred 30 leti je takrat 22-letni britanski računalniški inženir Neil Papworth poslal prvo SMS-sporočilo. "Vesel božič," je Papworth zapisal v sporočilu znancu. Leto pozneje je podjetje Nokia predstavilo funkcijo SMS z značilnim piskom, ki uporabnika opozarja na prejeto sporočilo, je zapisano na spletni strani družbe Vodafone.

Papworth je bil takrat del ekipe, ki je za britansko telekomunikacijsko podjetje Vodafone razvijala center za kratka sporočila (Short Message Service Centre – SMSC). Ko je Papworth namestil sistem na lokaciji zahodno od Londona, je sedel za računalniški terminal in poslal preprosto sporočilo na mobilni telefon takratnega direktorja podjetja Vodafone Richarda Jarvisa, ki se je mudil na božični zabavi, navaja spletni portal Histroy.com.

Kmalu zatem je Papworth prejel klic, ki mu je sporočil, da je bilo sporočilo uspešno poslano. Mobilni telefoni sami takrat še niso mogli pošiljati povratnih sporočil.

“Sploh se mi ni zdelo pomembno,” je pozneje v pogovoru za kanadski CBCC dejal Papworth. “Zame je bilo pomembno, da sem opravil svoje delo in zagotovil, da naša programska oprema, ki smo jo razvijali dobro leto, deluje v redu,” je dejal.

Leta 1993 je nato finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia predstavil funkcijo SMS (short message service) z značilnim zvočnim signalom. Ta je uporabnika telefona opozarjal, da je prejel sporočilo, na svoji spletni strani navaja Vodafone.

Povprečen Slovenec pošlje 2 SMS-sporočili na dan

SMS-sporočila so bila sprva omejena na 160 znakov. Na račun te omejitve so prvi uporabniki te storitve razvili posebni jezik, ki vključuje še danes popularne kratice, kot so LOL (laughing out loud oz. smejati se na glas) in OMG (oh my God oz. o moj Bog). Posledično so se razvili tudi prvi emotikoni – simboli ustvarjeni iz znakov na tipkovnici, s katerimi pošiljatelji preko besedilnih sporočil še danes izražajo čustva (npr. 🙂 ali :D).

Po podatkih slovenskega statističnega urada so uporabniki slovenskih mobilnih omrežij samo v drugem četrtletju letošnjega leta poslali okoli 577 milijonov SMS-sporočil, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Povprečni uporabnik je poslal dve SMS-sporočili na dan.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button