KulturaNovice

Oskarji: Vse povsod naenkrat pometel s konkurenco s 7 zlatimi kipci

Letošnjo podelitev oskarjev je zaznamovala fantazijska komedija Vse povsod naenkat (Everything Everywhere All At Once), ki je dobesedno pometla s konkurenco. Štiri kipce je osvojila tudi nemška vojna drama Na zahodu nič novega (Im Westen nichts Neues).

95. podelitev oskarjev je znova vodil TV voditelj in komik Jimmy Kimmel, ki je bil v podobni vlogi že leta 2017 in 2018. Letos se ni zgodilo nič pretresljivega, vseeno pa Kimmel ni mogel mimo lanskega viralnega trenutka, ko je Will Smith voditelju Chrisu Rocku prisolil klofuto.

Vse povsod naenkrat šele tretji film s tremi igralskimi oskarji

Zmagovalec letošnjih oskarjev je zagotovo film Vse povsod naenkrat. Fantazijska kaotična komedija, ki govori o družinskih težavah v vzporednih vesoljih, je domov odnesla kipce za najboljši film, režijo, montažo, izvirni scenarij, glavno igralko, igralca in igralko v stranski vlogi.

Michelle Yeoh je po desetletjih v filmski industirji postala prva igralka azijskega rodu, ki je prejela oskarja. Hkrati je v Maleziji rojena igralka postala šele druga nebelka v zgodovini, ki je prejela to nagrado. Neverjetna je tudi zgodba igralca v stranski vlogi, v Vietnamu rojenega Ke Huy Quana, ki je po otroških vlogah za 20 let prenehal z igranjem.

Jamie Lee Curtis je zmagala s svojo prvo nominacijo, čeprav je za njo že izjemna kariera. Daniel Kwan in Daniel Scheinert, ki sta režirala film Vse povsod naenkrat, sta šele tretji duo, ki je prejel oskarja za najboljšo režijo.

Brendan Fraser s prvo nominacijo in prvim oskarjem

Oskarja za najboljšo moško vlogo je prejel Brendan Fraser za vlogo samotnega profesorja angleščine Charlieja, ki se spopada z morbidno debelostjo in se želi zbližati s svojo hčerko. V izjemno zahtevni kategoriji je Fraser premagal Colina Farrela in Austina Butlerja. Film Kit (The Whale) je prejel tudi oskarja za masko.

S štirimi oskarji se v nemčijo vrača Na zahodu nič novega

Epska vojna drama Na zahodu nič novega (All Quiet on the Western Front) se je v Nemčijo vrnila s štirimi kipci: za najboljši tujejezični film, za fotografijo, filmsko glasbo in scenografijo. Oskarja za najboljši prirejeni scenarij je prejela Sarah Polley za dramo Women Talking. 

Najboljši celovečerni animirani film je postal Ostržek Guillerma del Torra, najboljši dokumentarec pa Navalni, film o opozicijskem voditelju iz Rusije Alexeiu Navalnyemu. Črni panter: Wakanda za vedno je prejel oskarja za kostumografijo, s čimer je Ruth E. Carter postala prva črnka, ki je prejela dva oskarja. Tudi prvega za film Črni panter.

Praznih rok Elvis, Tar in Duše otoka

Podelitev sta letos med drugim popestrila tudi nastopa Rihanne (s pesmijo Lift Me Up iz filma Wakanda Forever) in Lady Gage (Hold My Hand iz filma Top Gun: Maverick). Obe pesmi sta bili nominirani tudi za najbolj izvirno pesem, za katero je kipec odnesel indijski duo RRR s pesmiju Naatu Naatu.

 

Med zmagovalci sta bila tudi Avatar: Pot vode (vizualni učinki) in Top Gun: Maverick (zvok). So pa praznih rok ostali Fabelmanovi Stevena Spielberga, drama Tár, biografski Elvis in irska tragikomedija Duše otoka.

The Guardian
arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button