Življenjski slog

Ali so moški res z Marsa in ženske z Venere?

Moški in ženska. Fant in dekle. Par. Si skočita v lase, se imata rada. Se prepirata, se ljubita. Kaj je tisto, po čemer se razlikujeta in kako shajati ob teh razlikah v partnerstvu?

Ženske v reševanju sporov vodijo čustva, moške logika

Ženske so pogosto bolj čustvene kot moški, saj jih pri delovanju vodi desna možganska hemisfera: razvijejo več empatije, senzitivnosti in prilagodljivosti. To je tudi logično, saj je njihova vloga z evolucijskega vidika ohranjanje vrste in skrb za potomce.

Ne izgovarjajmo se “Takšen/a pač sem, razumi me!”. Cilj vsakega odnosa je namreč poiskati skupno pot oz. rešitev.

Moški nasprotno delujejo pretežno “levo-hemisfersko”. So bolj racionalni, praktični, razmišljajo logično, so operativni in lažje načrtujejo. To pa ne pomeni, da prav vsi moški in prav vse ženske delujejo točno po tem vzorcu. To zavisi od biološke različnosti in od marsikaterih drugih dejavnikov. Je pa to velikokrat vzrok, da pride do nesoglasja. Ženske očitajo moškim, da jih ne razumejo oz. da jim je “vseeno”, moški pa ženskam velikokrat, da so pretirano čustvene in da “pretiravajo”.

Moški raje molčijo, ženske več govorijo

Če ženske rade o svojih težavah, s katerimi se srečujejo, na veliko razmišljajo, jih analizirajo, o njih debatirajo s prijateljicami in nato še s svojim partnerjem … Pa moški delujejo popolnoma drugače! Ob svojih težavah se raje osamijo in jih rešujejo sami, saj doživljajo to kot “njihovo stvar”, za katero iščejo rešitev sami. Pošalimo se, da se včasih skrijejo v “svojo jamo”. Takrat potrebujejo več miru in so lahko bolj redkobesedni.

Ženske so na drugi strani veliko bolj nestrpne oz. se znajo zaradi instinkta oz. notranjih impulzov kdaj odzvati hitreje. Ženskam je zato v partnerskem konfliktu velikokrat (pre)velik izziv zdržati v tišini in počakati, da partner začne debato, ki vodi k spravi – namesto tega same prevzamejo pobudo. Moški se nasprotno večkrat zaprejo vase, ne da bi partnerki ponudili dialog.

Kako razumeti drug drugega?

Ne izgovarjajmo se “Takšen/a pač sem, razumi me!” saj je cilj vsakega odnosa poiskati skupno pot oz. rešitev in ne tekmovati v tem, kdo bo dlje časa zdržal na svojem polu. Prava partnerja sta zaveznika in imata isti cilj. To pomeni kdaj tudi opustiti svoj ego, se vživeti v doživljanje drugega, mu prisluhniti ter kakšno stvar tudi sprejeti. Velja pa narediti še bilanco odnosa z lastne perspektive: Sem dovolj dober partner?/Ali samo prejemam ali tudi enako dajem?/Katere obrambne mehanizme uporabljam – se pogosto mulim, vpijem, se zapiram vase, čustveno izsiljujem …?/ Kaj lahko naredim bolje?

O izzivih v partnerstvu bodo spregovorili tudi na izkustveni vikend delavnici za pare, ki bo potekala med 11. in 13. oktobrom v Kobaridu. Privoščita si pobeg v naravo od vsakdanjega stresa in si dajta priložnost za skupno rast. Več informacij in prijave na spletni strani Tvoj nasvet.

 

Martina MEDVED
Pexels

ženske, moški, Martina MEDVED, par, prepir, nasveti, zakonska terapija, družinska terapija, zveza

Sorodni članki

Back to top button