Življenjski slog

Nič ne gre po planu: kaj pa zdaj?

Ko stvari, ki smo jih načrtovali in zanje garali ne gredo po planu, se zdi, da se nam podre cel svet in zrušijo tla pod nogami. Kako ravnati v takšnih situacijah, kako jih najbolje obvladati in jih obrniti sebi v prid?

Potrudil si se, da si vse opravil v potrebnem časovnem okvirju. Držal si se svojega načrta in ga izpeljal. Ko si že v zaključni fazi, ko bi lahko v sadu svojega dela samo še užival, pa naenkrat zmrzneš. Nič več ne gre po planu in stvari kar padejo v vodo. Kaj pa zdaj?

1. Globoko vdihni

Dihanje ti lahko pomaga pri obvladovanju stresa in pomiri živčni sistem. Posledično ti bo globoko in zavedno dihanje pomagalo ostati osredotočen in razmeroma zadovoljen. Tudi, ko kaj ne bo šlo po planu. Pomagalo ti bo nadaljevati z drugimi obveznostmi, ki jih imaš, morda pa te bo pripeljalo celo do nove rešitve. Ko torej stvari ne gredo tako kot bi morale, začni tako, da nekajkrat globoko in zavedno vdihneš.

načrt, plan, stres, obvladovanje situacije, rešitve
Preden zaženeš paniko, nekajkrat globoko in zavedno vdihni.

2. Opomni se, da si naredil vse, kar si lahko

Odigral si svojo vlogo pri izvajanju stvari in morda je zdaj na komu drugemu, da dokonča naslednje korake. Če se opomniš, da si naredil vse, kar je bilo po tvoji moči, da bi stvari stekle gladko, ti bo to pomagalo spoznati, da si dal vse od sebe. Na koncu dneva je to vse, kar lahko storiš.

3. Vadi sprejemanje

Edina gotovost v življenju je negotovost. Edina stalnica so nenehne spremembe. Če ti je všeč ali pa ne, se bo pojavilo nepričakovano. Vzemi to kot priložnost, da vadiš sprejemanje nepričakovanega. Predaj se temu, kar se dogaja okoli tebe in začutil boš, kako velika teža bo zletela s tvojih ramen. Občutil boš naval nove energije, usmerjen pa boš v iskanje novih rešitev.

4. Bodi ustvarjalen

Samo zato, ker nekaj ni šlo po planu, še ne pomeni, da ni šlo dobro. Obstaja veliko načinov, kako narediti stvari in včasih lahko zamude ali spremembe načrtov to pomagajo poudariti. Možnosti je več, kot si morda sprva mislimo, prisila v to, da spreminjamo načrt, pa nas prisili v ustvarjalnost.

načrt, plan, stres, obvladovanje situacije, rešitve
Bodi ustvarjalen, tudi ko je načrt treba hitro spremeniti!

5. Zaupaj, da se bo rešilo

Problem, ki se ti zdi nerešljiv se bo zagotovo rešil tako ali drugače. Morda ne način, ali v časovnem okvirju, kot je bilo prvotno načrtovano, vendar se bo zgodilo. Še posebej, če v rešitev verjameš in zaupaš.

6. Razmisli o tem, kako s tovrstnimi izkušnjami ravnati v prihodnosti

Priprava je najboljši protistrup za nepričakovano. Razmisli, kako se v prihodnje soočiti s tovrstnim izzivom, če se ponovi. Pomisli na 10 drugih težav, ki bi se lahko pojavile in kako bi se spopadel z njimi. Če se na stvari dobro pripraviš, lahko nerešljivo in nepričakovano postane mala malica.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button