ZabavaŽivljenjski slog

Bonton na prazničnih zabavah: kaj ja in kaj ne

Najverjetneje vsi komaj čakamo praznične zabave in druženja. Ob vsej zabavi pa velja upoštevati tudi bonton in nekaj osnovnih pravil obnašanja.

Zabave, sploh praznične, božične in novoletne, so namenjene sprostitvi, druženju, klepetu, plesu, smehu, skratka vsemu tistemu, kar zabavo naredi dobro. Kljub vsemu pa je treba upoštevati tudi bonton in nekaj pravil obnašanja, ki jih ta narekuje.

Ne bodi tisti gost

Na zabavah, pa najsi gre za zaključek, sproščeno druženje ali pa srečanje, veljajo določena pravila in bonton. Upoštevati moramo, kaj bomo oblekli, kaj jedli, s kom se bomo pogovarjali in o čem bomo govorili, kakšna darila bomo prinesli in še kup drugih stvari. Morda se bontona ne držimo nenamerno, pač pa delamo nekaj subtilnih stvari, za katere se morda sploh ne zavedamo, da so problem, te pa lahko vplivajo na to, kako nas ljudje vidijo.

bonton, prazniki, praznična zabava, božič, pravila obnašanja
Tudi na prazničnih zabavah velja določen bonton in pravila obnašanja.

Darila

Ko smo povabljeni na zabavo, bonton od nas zahteva, da prinesemo kakšno darilo v znak hvaležnosti. Če želimo biti praktični, se lahko z gostiteljem vnaprej posvetujemo, kaj bi mu prišlo prav na sami zabavi (dobra steklenica vina, domače pecivo …).

In stvar, ki se ji po mnenju strokovnjakov za bonton moramo izogniti? Ko gostitelj sprejema goste, od njega nikakor ne smemo zahtevati, da odpre darilo. Gostitelj se bo z darili ukvarjal po zabavi, ko bo zanje imel več časa.

Neupoštevanje tematike zabave

V zadnjem času so vedno bolj priljubljene tematske zabave. Obstaja veliko tem za praznične zabave in če je naš gostitelj izbral temo, je vljudno, da se je držimo. Seveda nam ni treba početi ničesar, ob čemer bi nam bilo neprijetno, vendar se je vljudno potruditi, da sodelujemo pri temi in dejavnostih, ki jih je za nas pripravil gostitelj.

Fotografiranje in objavljanje fotografij drugih brez njihovega dovoljenja

Med vrhunci številnih prazničnih zabav so skupinske slike, ki zagotavljajo vesele spomine skozi vse leto. Vendar se pri tem moramo zavedati, da ni vsem všeč, da se objavljajo njihove fotografije. Vedno je torej vljudno vprašati za dovoljenje, preden fotografije objavimo na svojih družbenih omrežjih. Včasih se lahko zgodi, da lahko oseba kljub našim dobronamernim posnetkom občuti negativne posledice.

bonton, prazniki, praznična zabava, božič, pravila obnašanja
Na zabavi uživaj in ne pozabi na pristen stik z ljudmi, ki te obdajajo!

Nikar se ne pojavi z dodatnimi gosti

Če nimamo izrecnega dovoljenja gostitelja, da lahko s seboj na zabavo pripeljemo še koga, tega nikakor ne smemo storiti. Ne samo, da bi kršili bonton, tudi gostitelja lahko spravimo v skrajno neprijeten položaj in mu povzročimo dodaten stres.

Prekomerna uporaba telefona

Strokovnjaki za bonton poudarjajo, da je nevljudno prekomerno uporabljati telefon. Prazniki so namenjeni pristnemu stiku z ljudmi, ki nas obdajajo in zagotovo nam bo kasneje žal, če ne izkoristimo slehernega trenutka v dobri družbi.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button