Življenjski slogZnanost

Kaj se zgodi s tvojim telesom, ko nehaš kaditi marihuano?

Mnogi ljudje so prepričani, da zasvojenost z marihuano ne obstaja, raziskave pa kažejo, da ob prenehanju kajenja mnogi res doživljajo odtegnitvene simptome. Ti pa so na srečo bistveno blažji kot pri drugih substancah. Preveri kaj se zgodi, ko nekdo neha kaditi marihuano.

Odtegnitveni simptomi kajenja marihuane so običajno bistveno blažji in trajanja krajši čas kot, kadar prenehaš uživati ostale droge. Najpogostejši simptomi so tesnoba, razdražljivost, izguba apetita in čudne sanje.

Številne droge oz. substance namreč motijo delovanje dopamina v možganskih procesih nagrajevanja. To povzroči znižanje nivoja nevronov, kar pogosto vodi v depresijo in zmanjšano sposobnost doživljanja občutkov užitka po prenehanju uživanja snovi, kot sta heroin in kokain.

Heroin, kokain, marihuana?

Na srečo so raziskave pokazale, da marihuana kot taka ne vpliva na znižanje dopaminskih nevronov. Tako pri občasnih uživalcih kot pri rednih kadilcih. Tudi tisti, ki marihuano kadijo dnevno, ob prenehanju verjetno ne bodo doživeli tako burnih reakcij, kot uživalci drugih drog.

Kajenje marihuane, marihuana, kajenje, odtegnitveni simptomi, zdravje, heroin, kokain, CB1, kanabinoid, kadilci, THC
Odtegnitvene reakcije kadilcev marihuane niso tako burne kot pri uživanju drugih drog.

Pri kroničnih kadilcih marihuane pa je bila vseeno opažena oslabljena signalizacija dopamina, kar pomeni, da je ob opustitvi kajenja vseeno pričakovana določena mera čustvene stiske.

Redno uživanje kanabinoidov, kot je THC, v možganih zmanjša uravnavanje ključnih kanabinoidnih receptorjev. Eden izmed teh receptorjev je receptor CB1. Kaj to sploh pomeni? Zmanjšano uravnavanje receptorjev CB1 se v vsakdanjem življenju kaže tako, da imajo redni kadilci zmanjšano sposobnost, da bi bili “zadeti” od življenja. Zmanjša se torej možnost, da bi se evforični občutki v možganih tvorili brez uživanja substanc.

Kajenje marihuane, marihuana, kajenje, odtegnitveni simptomi, zdravje, heroin, kokain, CB1, kanabinoid, kadilci, THC
Dejanski odtegnitveni sindromi praviloma prizadanejo samo tiste, ki marihuano uživajo več let in so od nje že odvisni.

Dobra novica pa je, da se pomanjkanje teh receptorjev običajno obnovi v štirih tednih po opustitvi kajenja. Na splošno velja, da je najtežje en teden po opustitvi kajenja. Prekomerni kadilci se s spremembami razpoloženja srečajo v prvem ali drugem dnevu po opustitvi. Ti simptomi pa se začnejo umirjati po štirih dneh, po tednu ali dveh pa izginejo.

Ostali simptomi, kot so težave s spanjem in čudne sanje, postajajo po odtegnitvi vedno intenzivnejši, vrh pa doživijo deveti ali deseti dan. Tovrstni problemi pa lahko vztrajajo dlje časa – po rezultatih študij običajno ne izginejo vsaj šest tednov.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button