Delo

Stvari, ki jih uspešni ljudje nikoli ne bodo izrekli pri svojem delu

Želiš biti uspešen. Veliko napora vlagaš v delo, pridobivanje novih znanj, pa vendar ti ne uspe. Morda pa razlog tiči v tvojih izrečenih besedah. Poglejmo, kaj te lahko pokoplje.

To ni zapisano v mojem življenjepisu

Ko sprejmeš novo službo, imaš dobro predstavo o svojih zadolžitvah. Kmalu se privadiš na svoje delo, vmes pa se tvoja vloga poveča, tudi spremeni. Nekatere spremembe so dobre, kdaj pa si želiš, da bi prišel tudi bolj sproščeni čas. Ko ti nadrejeni dodeli novo zadolžitev, je na tebi, da jo sprejmeš odprtih rok. Ne zavračaj priložnosti novih zadolžitev.Pogovori se s svojim nadrejenim o novostih. Podroben pogovor o tvojem delovnem mestu je dobra priložnost, da izpostaviš svoja znanja in izkušnje, ki si jih navedel v svojem življenjepisu. Morda se dogovoriš za alternativno pot za doseganje enakega cilja. Ne glede na to, kakšen pritisk ustvarja nova vloga – poudarjanje, da to ni tvoje področje, te bo prikazalo le v slabi luči. Kot lenega in nemotiviranega delavca.

Tega ne morem narediti

Če boš odnehal, boš videti le kot človek, ki ne zna dokončati stvari. Takšni (večinoma) ne napredujejo na delovnih mestih. Namesto da opustiš projekt v celoti, preglej in pokaži, kaj si dosegel. Nadrejeni bodo dobili občutek, da se trudiš, obenem pa ti bodo pri težavah raje prisluhnili. Če ponudiš rešitev namesto da opustiš projekt, boš postal pomemben člen ekipe.

To ni moja krivda

Nihče ne želi delati z osebo, ki ne zna sprejeti odgovornosti za svoja dejanja. Le vprašanje časa je, kdaj bo ta oseba zvalila krivdo tudi nate. Prevzemi odgovornost za svoja dejanja in ne vali krivde na druge. Priznavanje napak pokaže, kakšen karakter si in visoko sposobnost učenja in rasti ob problemih. Kazanje s prstom na druge le pokaže, da se nisi pripravljen učiti iz svojih napak.

To bo vzelo le eno minuto časa

Razen, če ti nekaj res ne bo vzelo le minute časa, ne obljubljaj preveč. S tem boš pokazal tudi, da podcenjuješ svoje napore.

Ne potrebujem pomoči

Želja, postati oseba, ki vse naredi sama, in je pravi heroj, te ne bo pripeljala na želeno mesto. Za uspeh je še kako pomembno skupinsko delo. Sposobnost opravljanja dela v ekipi te lahko ponese do mesta vodje ekipe, do takšne pozicije pa ne boš prišel, če boš odklanjal pomoč drugih.

To ni pravično

Življenje ni pravično, podobno pa se ti bo dogajalo tudi v karieri. Izogibaj se pritoževanju nad dejanskim stanjem, poglej, kako lahko ovire spremeniš sebi v prid. Iskanje rešitve je vedno bolj dobrodošlo kot pa nenehno pritoževanje.

Tako sem vedno delal/a

Delati stvari na en in isti način ni pravi način poslovanja. Ozri se naokoli, povprašaj druge. Ni ti treba postati suženj trendov, a ne zatiskaj si oči pred spremembami in novostmi. Pridi na plan s kreativno idejo za reševanje problema, ki je pred teboj.Vsi, ki so uspešni, se zavzeto izogibajo zgornjim stavkom. Pred seboj imajo jasen cilj, ki ga lahko uresničijo le ob nenehnem učenju (iz lastnih napak), poslušanju drugih in timskem delu.

 

Mladi podjetnik
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button