Znanost

Marihuana lahko vsebuje sledi iztrebkov

(Ne)namerno uživanje bakterije E. coli

Marihuana v Sloveniji še vedno spada v prvo skupino prepovedanih nevarnih drog, podobno pa je tudi v drugih državah. Kljub temu je na črnem trgu ni težko najti, težje pa je najti tako, ki nima posebnih »dodatkov«.

Govorimo namreč o človeških iztrebkih in podobnih primeseh. Izsledki študije, nedavno objavljene v reviji Foreign Science International, pravijo, da kar 88 odstotkov hašiša iz okolice španskega Madrida ni primernega za uživanje. Preučevani vzorci so vsebovali sledi nevarne bakterije E. coli, ki so kar za 500-krat presegle dovoljeno mejo.

V 12 mesecih so znanstveniki testirali 90 vzorcev: pri 60 so se osredotočali na mikrobiološko onesnaženje marihuane in njen vonj, 30 vzorcev pa so testirali za bakterijo E. coli. Večina teh vzorcev je vsebovala nevarno bakterijo, vzorci z bakterijo pa so imeli tudi prepoznaven vonj po fekalijah.

Marihuana
Testirana marihuana iz Madrida in okolice je vsebovala presenetljivo visoke vrednosti bakterije, ki se navadno nahaja v človeških iztrebkih.

Marihuana se fekalij naužije med procesom distribucije

V Španiji je distribucija, vzgajanje rastlin in javno uživanje marihuane prepovedano, zato trava v državo pride v želodcih ljudi. Ko distributerji prispejo na cilj, zaužijejo odvajalo in s tem pretihotapljena marihuana izloči iz prebavnega trakta. Ta nato potuje naprej na črni trg in se prodaja z brezplačnimi »dodatki«, kot so človeški iztrebki, lasje, pesek, plastika in tekstilna vlakna. Prijetno, kajne?

Desetina vzorcev je vsebovala spore glive Aspergillus, ki navadno ni nevarna. Težava lahko nastane, ko jo zaužijejo ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem, trpijo za astmo ali drugimi pljučnimi boleznimi. Prav taki bolniki se v zadnjem času vse pogosteje odločajo za uporabo marihuane, s katero skušajo omiliti kronične bolečine ali učinke kemoterapij. Infekcija, ki lahko ob tem nastane, je izjemno nevarna, včasih celo usodna.

Problem ni vezan le na Španijo

Vzorci, ki so jih znanstveniki preučili, predstavljajo le majhen del črnega trga marihuane v Madridu in okolici, zato številke niso reprezentativne za Španijo ali celo Evropo. Kljub temu pa je raziskava opozorila na študije, ki so v svojih vzorcih našle podobno visoke vrednosti škodljivih primesi. Dober primer je raziskava iz Nizozemske, kjer je trava legalizirana. Raziskovalci so ugotovili, da polovica vzorcev vsebuje bakterijo E. coli, skoraj tri četrtine vzorcev marihuane pa so bile zaradi previsokih vrednosti bakterije in škodljivih gliv neprimerne za človeško uporabo.

Podatkov in podobnih študij za Slovenijo sicer ni. Kljub temu pa lahko sklepamo, da med dostavo pride do podobnih končnih produktov. Varna ni niti distribucija, še manj pa uživanje takih izdelkov. Zaradi mikrobioloških onesnaževalcev trave lahko pride do resne okužbe.

O zanimivih izsledkih raziskav marihuane smo na portalu Dostop.si že večkrat poročali. Med zanimivejšimi članki je bil »Z marihuano do kvalitetnejše sperme?«, ki je temeljil na raziskavi iz Harvarda.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button