Glasba

Lennonova okrogla sončna očala prodana za več kot 160 tisoč evrov

Avkcijska hiša Sotheby's je na dražbi v Londonu za okrogla očala, ki so bila last glasbenika Johna Lennona, iztržila 137.500 britanskih funtov oziroma 165 tisoč evrov.

Poškodovana očala z zelenimi stekelci je nekdanji član The Beatles pustil na zadnjem sedežu mercedesa, ki ga je vozil Alan Herring. Tedanji osebni voznik Georga Harrisona in Ringa Starra. Prav Herring je dal očala, poznana tudi kot lenonke, na dražbo.

Sončna očala Lenonke so bile pomemben zaščitni znak Johna Lennona.

Ob dražbi se je spominjal, kako so postale njegova last. Voznik je poleti leta 1968 pobral Harrisona, Stara in Lennona, da bi jih peljal do njihove pisarne. Ko je Lennon izstopil iz avta, je Herring videl, da so njegova očala ostala na sedežu. Obenem je opazil, da so poškodovana. Ponudil se je, da jih odnese na popravilo, a mu je Lennon odvrnil, naj ga ne skrbi, ker jih nosi zgolj za dopolnitev zunanje podobe.

Na petkovi spletni dražbi so očala, kljub temu, da so ostala poškodovana, prodali neimenovanemu kupcu za 137.500 britanskih funtov (165.000 evrov). So pa na dražbi ponudili še nekaj drugih predmetov, povezanih z Beatli. Med njimi tudi ogrlico v hipijevskem slogu, ki jo je nosil Harrison. Ta je bila prodana za 10 tisoč funtov oziroma 12 tisoč evrov.

Herring je dejal, da je predmete, vezane na skupino, na dražbi ponudil sedaj, ker se mu je zdelo to smiselno storiti še v času, ko jih lahko pospremi z zgodbami, vezanimi na njihove lastnike.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button