Znanost

Sarkastični ljudje so bolj uspešni. Zakaj?

Sarkazem nas kdaj ujezi, včasih pa pošteno nasmeji. A kljub temu ni primeren za uvod v sodelovanje in začetek novega projekta z nepoznanimi sošolci. Poznavalci ti bodo uporabo sarkazma strogo odsvetovali.

Motijo se tisti, ki ti bodo rekli, da se sarkazma ne sme uporabljati, zlasti izven domačih štirih sten. Sarkazem nas osrečuje, predvsem pa nam pomaga biti bolj kreativen in uspešen.

Ljudje, ki so bili sarkastični, so bili bolj kreativni.

To je potrdila skupina raziskovalcev na harvardski šoli. Skupina je raziskovala vplive sarkazma prostovoljcev, ki so se znašli v treh različnih okoljih – sarkastičnem, nevtralnem in iskrenem – še preden so dokončali svojo nalogo.

Sarkazem se je izkazal za odlično miselno telovadbo

Za oblikovanje ali dekodiranje sarkazma morata tako tisti, ki se je sarkastično izrazil, kot tisti, na katerega je letela sarkastična opazka, prebroditi kontradikcijo med dejanskim in izraženim mnenjem. To je proces, ki aktivira in spodbuja kreativno razmišljanje.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da so prostovoljci, ki so delovali v sarkastičnem okolju, dosegali boljše rezultate pri nalogah, ki so zahtevale kreativnost, kot tisti v drugih dveh okoliščinah. Adam Galinsky, eden od članov raziskovalne ekipe, pravi, da izsledki nakazujejo, da ima sarkazem potencial prebuditi kreativnost prav v vseh ljudeh.

Čeprav gre za spodbudne novice za vse, ki so radi sarkastični. A raziskovalci opozarjajo, da preden “vklopiš” svojo sarkastično plat, pomisli, koga vse boš morda prizadel. Sarkazem ima lahko tudi negativne posledice zate ali tvoje prijatelje, konec koncev pa tudi za tvoje delo.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button