KulskoZnanost

Zares neverjetna dejstva o praktično vsem: prvič

Ne glede na to, kako "načitani" ali razgledani smo, nikoli ne moremo vedeti vsega. Preveri nekaj neverjetnih in izjemnih dejstev, ki ti lahko služijo kot odlična popestritev vsakdanjih pogovorov.

1 Prva dostava pice se je zgodila že leta 1889

Legenda pravi, da je do prve dostave pice prišlo že leta 1889, ko si je kraljica Margareta Savojska, žena italijanskega kralja Umberta I., zaželela hrane, ki jo jedo navadni ljudje. Ko je kraljevemu paru leta 1889 na obisku v Neaplju zadišala preprosta hrana, je bil vpoklican slavni neapeljski picopek Raffaele Esposito.

Ta jima je predstavil tri različne “pite”, med drugim eno z belo mocarelo, zeleno baziliko in rdečim paradižnikom. Ta je močno spominjala na italijansko zastavo in posebej navdušila kraljico. Tako se je picopek po prejetih pohvalah za enkratno dostavo poklonil kraljici in pico poimenoval po njejmargerita.

Dejstva, margerita, pica, mačji rep, zvezdni prah, kolibri, kolibriji, dinozavri, Zemlja, Sonce, kraljica Margareta savojska, močeradi
Kraljico je posebej navdušila pica, ki je bila okrašena s sestavinami, razporejenimi v obliki trakov in v barvah italijanske zastave.

2 Mačji rep vsebuje približno 10 odstotkov vseh kosti v mačjem telesu

Mačji rep ima od 19 do 23 vretenc in tako predstavlja približno 10 odstotkov vseh kosti v mačjem telesu. Rep, ki skrbi za neverjetno mačjo mobilnost, pa poleg kosti sestavlja tudi obsežno število mišic, vezi in kit.

3 Ljudje smo res zgrajeni iz zvezdnega prahu

V angleškem jeziku mnogokrat zasledimo, da smo made of stardust – narejeni iz zvezdnega prahu. Tudi v resnici pa je bil vsak atom kisika v naših pljučih, ogljika v naših mišicah, kalcija v naših kosteh in železa v krvi ustvarjen v velikanski zvezdi že dolgo pred nastankom Zemlje.

Dejstva, margerita, pica, mačji rep, zvezdni prah, kolibri, kolibriji, dinozavri, Zemlja, Sonce, kraljica Margareta savojska, močeradi
Vse, kar gradi naše telo, izvira iz starodavnih eksplozij velikanskih zvezd.

4 Kitajski orjaški močerad v dolžino meri več kot je visok povprečen Slovenec

Močeradi – ljubke črno-rumene živali, ki te prijetno presenetijo ob sprehodu po gozdu? Ne na Kitajskem. Pripadnik kitajskih orjaških močeradov oz. salamanderjev lahko v dolžini zraste do kar 183 centimetrov, kar je približno pet centimetrov več od povprečnega Slovenca.

5 V času dinozavrov je dan trajal samo 23 ur

Ker se hitrost kroženja Zemlje čez čas spreminja, je bil dan pred nekaj milijoni leti krajši. Ko so po svetu še hodili dinozavri, je Zemlja krožila hitreje kot danes, dan pa je trajal približno 23 ur in pol.

Dejstva, margerita, pica, mačji rep, zvezdni prah, kolibri, kolibriji, dinozavri, Zemlja, Sonce, kraljica Margareta savojska, močeradi
Dnevi na planetu Zemlja so vse daljši.

6 Ljubki kolibriji lahko s krili zamahnejo več kot 200-krat na sekundo

Nobena druga ptica na našem planetu ne more leteti kot leti kolibri. Te fascinantne ptice lahko letijo naprej in nazaj, lahko lebdijo in celo letijo obrnjene na glavo. Kakršnokoli tehniko že uporabijo, pa so mnogokrat tako hitri, da jih s človeškim očesom sploh ne zaznamo. S krili lahko namreč zamahnejo kar med 70- do 200-krat na sekundo.

7 Sonce je tako veliko, da bi vanj spravili 1,3 milijona Zemelj

Sonce je tako nerazumljivo veliko, da si njegovo velikost predstavljamo zgolj stežka. Staro je 4,5 milijard let, vanj pa bi lahko spravili kar 1,3 milijona Zemelj. Tako morda ni presenetljivo, da Sonce predstavlja kar 99,8 odstotkov celotne mase našega sončnega sistema.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button