KulskoZnanost

Tudi zadeti črvi si na koncu zaželijo nekaj za pod zob

Videti je, da so črvi, tako kot ljudje, podleženi munchijem, kadar so zadeti.

Hranjenje nematod (fancy ime, ki ga nosijo črvi) s kanabinoidi povzroči, da se drobni nevretenčarji začnejo divje prehranjevati. Tako nekako kot se ljudje, ko nekajkrat pokadijo džojnt. Podobno kot ljudje, ki imajo takrat željo po določeni hrani, tudi miniaturni črvi posegajo po najokusnejših prigrizkih le, ko so omamljeni.

Črvi in kanabinoidi

“Zaradi kanabinoidov so nematode bolj željne priljubljene hrane in manj željne nezaželene hrane,” je v izjavi pojasnil avtor študije Shawn Lockery. “Tako so učinki kanabinoidov na nematode podobni učinkom marihuane na človeški apetit.”

Avtorji študije so črve izpostavili kanabinoidu, imenovanemu anandamid, ki naravno nastaja v človeškem telesu in se veže na isti receptor kot THC, glavna psihoaktivna sestavina konoplje.

Učinki kanabinoidov na nematode so podobni učinkom marihuane na človeški apetit. (vir)

500 milijonov let razlike

Lockery je razkril, da so ga te ugotovitve “zelo presenetile, hkrati pa razveselile, saj nam pomagajo razumeti naše mesto v vesolju ali vsaj v živalskem vesolju. V nekaterih pomembnih pogledih se ne razlikujemo tako zelo od teh drobnih bitij. ”

Seveda se črvi in ljudje v večini drugih vidikov zelo razlikujemo, kar ni presenetljivo, saj sta se evolucijski poti vrst razšli pred več kot 500 milijoni let. Lockery ugotavlja, da je “resnično neverjetno, da so se učinki kanabinoidov na apetit ohranili v tako dolgem evolucijskem obdobju.”

Kljub temu, da je med nami 500 milijonov let evolucijske razlike, so tisto, kar nas povezuje, očitno kanabinoidi. (vir)

Tudi nematode dobijo munchije

Kanabinoidna signalizacija je dejansko prisotna pri večini živali, čeprav se lahko funkcija teh molekul in mehanizem njihovega delovanja med vrstami močno razlikuje. Pri ljudeh se anandamid in THC vežeta na tako imenovani kanabinoidni receptor 1 (CB1). Raziskovalci pa so ugotovili, da je za gliste značilen kanabinoidni receptor NPR-19, ki je specifičen za nematode.

Ko so avtorji študije ponovili poskus z uporabo črvov, ki so bili gensko spremenjeni tako, da izražajo človeške receptorje CB1, so dobili popolnoma enake rezultate. To potrjuje podobnost med mehanizmi, ki so podlaga za spremembe apetita po izpostavljenosti kanabinoidom pri ljudeh in nematodah. Pri črvih so tako ugotovili, da aktivacija kanabinoidnih receptorjev spremeni občutljivost vonjalnih nevronov, ki zaznavajo hrano. To pomeni, da določena hrana diši bolj privlačno, druga pa manj privlačno.

To se sicer ujema s subjektivnimi učinki THC pri ljudeh, ki so občutili munchije, vendar še ni jasno, ali marihuana na enak način spremeni delovanje človeških vohalnih nevronov.

Lockery zato vztraja, da je treba še naprej raziskovati, da bi razrešili nekatere preostale uganke, povezane s kanabinoidno signalizacijo tako pri ljudeh kot pri črvih. V njegovem laboratoriju potekajo tudi razprave o testiranju psihedeličnih zdravil, kot je psilocibin, na nematodah.

DOSTOP.si / MB
Unsplash
ikona snemalec YouTube

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button