Znanost

Nobelova nagrada za ekonomijo strokovnjakoma za teorijo dražb

Letošnja prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo sta Američana Paul R. Milgrom in Robert B. Wilson. Kraljeva švedska akademija znanosti jima jo bo podelila za "izboljšave pri teoriji dražb in iznajdbo novih dražbenih formatov v korist kupcem, prodajalcem in davkoplačevalcem po vsem svetu".

Tehnično sicer ne gre za Nobelovo nagrado, saj je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki. Kljub temu pa jo podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z ostalimi Nobelovimi nagradami.

Nagrado za ekonomske znanosti v spomin na švedskega industrialca in izumitelja dinamita Nobela je leta 1968 ustanovila švedska centralna banka ob svoji 300. obletnici. Prvič so jo podelili leta 1969 Ragnarju Frischu in Janu Tinbergenu. S tem je omenjena nagrada precej mlajša od “pravih” Nobelovih nagrad. Slednje namreč podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil Nobel.

Leta 2019 so Nobelovo nagrado za ekonomijo prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer. Dobili so jih za raziskave na področju boja proti revščini.

S tem se zaključuje tudi letošnja sezona objav prejemnikov Nobelovih nagrad. Te se vsako leto podelijo še na področju fizike, kemije, medicine, književnosti in miru.

Nagrado bi morali prejemniki v Stockholmu oz. v Oslu, ko gre za nagrado za mir, prejeti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Vendar so zaradi koronavirusa podelitev odpovedali in jo nadomestili s televizijsko slovesnostjo, ki bo prikazala, kako dobitniki nagrade prejemajo v svojih državah.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button