Znanost

Na FERI razvili robotskega pajka za raziskovanje vesolja

Ekipa raziskovalcev z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ter podjetja SkyLabs je razvila raziskovalno platformo v obliki pajka, ki se lahko uporablja za raziskovanje človeku nedostopnih terenov. V prvi vrsti ciljajo na njegovo uporabo pri raziskavah v vesolju in v vojaški industriji.

SARA je vsestranska, samostojna raziskovalna platforma, ki za premikanje uporablja osem nog. Za nemoteno in zvezno premikanje skrbi lokalno porazdeljena strojno pospešena oprema, ki jo nadzira umetna inteligenca.

Pajkovci v tehnološkem svetu že obstajajo, vendar so majhni in se ne odločajo sami.

Takšna naprava je v primerjavi z roboti roverji s kolesi ali gosenicami, ki so trenutno v rabi, bolj uporabna. “Narava ni izumila nobenega bitja s kolesi. Ko je človeštvo izumilo kolesa, je začelo graditi ceste. Pri raziskovanju na lokacijah, kot so Luna, Mars, asteroidi ali pa nedostopne lokacije na Zemlji, so roverji na osnovi koles neprimerni, saj se pogosto zataknejo,” pojasnjuje vodja ekipe Iztok Kramberger s FERI.

Slabosti običajnih vozil pa lahko premaga evolucijsko preizkušena naravna oblika pajka, ki omogoča večjo okretnost in hitrost gibanja. Telo pajka je sestavljeno iz evolucijsko generiranega 3D natisnjenega ogrodja, kar omogoča cenovno ugodno produkcijo, in uporablja baterije z napajanjem iz tehnologije sončnih panelov. Sestavni element pajka je tudi večstranska kamera, s pomočjo katere zaznava okolico in se na podlagi tega krmili.

Robotski pajek, ki se upravlja sam

Naprava naj delovala avtonomno. Ideja avtorjev ni oddaljeno krmiljenje, ampak avtonomno delovanje, kar naj bi privedlo do večje učinkovitosti pri raziskovanju.

Vsi roboti, ki so trenutno v vesolju, so namreč vodeni na daljavo, kar terja veliko časa. Za sleherni premik je treba robota kontrolirati iz centra, SARA pa temelji na tem, da zaznava okolje, tako kot ga zaznava živo bitje, in glede na te zaznave se potem umešča in navigira v okolju. Z oddaljene lokacije dobi le neke višje cilje oziroma naloge.

Z velikostjo dva krat dva metra je naprava sposobna nositi tovor in zato lahko opravlja različne naloge, od transporta do fotografiranja ali jemanja vzorcev. Platforma je lahko uporabljena samostojno ali v skupinah s sposobnostjo kolektivnega raziskovanja.

Pot na Luno

Uporabnost vidijo predvsem v raziskovanju vesolja, kjer jim je prvi cilj priti s takšnimi pajki na Luno, in v vojaški industriji, kjer bi pajek lahko deloval kot taktični asistent ali raziskovalec nevarnih terenov. Kasneje bi lahko takšne naprave prešle tudi v splošno uporabo, na primer v pomoč gasilcem ali reševalcem. Pajkovci sicer že obstajajo, vendar so majhni in zahtevajo krmiljenje.

Pajka so prvič javno predstavili novembra na sejmu vesoljskih tehnologij SpaceTechExpo 2019 v Bremnu in poželi veliko zanimanja. Prve demonstracije hodečega robota napovedujejo za sredino prihodnjega leta.

Vsi elementi SARA so narejeni v Sloveniji. FERI in mariborsko podjetje SkyLabs sta združila moči že pri projektu izgradnje prvega slovenskega nanosatelita Trisat, ki naj bi poletel v vesolje marca prihodnje leto.

 

 STA
SkyLabs facebook

 

 

Sorodni članki

Back to top button