Življenjski slog

Večna dilema: Kdo bo plačal za zmenek?

Denar in ljubezen. Ljubezen in denar. Zapleteno razmerje. Poglejte si, katere socialne norme še vedno veljajo o plačevanju računa na zmenku.

V nedavni raziskavi so moški in ženske med 18 in 34 let odgovarjali, kdo mora po njihovem mnenju plačati račun in kako si pari delijo stroške zmenkov.

30 odstotkov vprašanih žensk bi se ponudilo, da plačajo za prvi zmenek, a vseeno pričakujejo, do bo plačal moški. Velik delež, kar 73 odstotkov moških, meni, da morajo oni plačati na prvem zmenku, če želijo, da dekle še gre kdaj z njimi ven. S tem naj bi dekletu v 21. stoletju pokazali, da ji dvorijo.

Mnenje o tem, kdo mora plačati prvič, je precej usklajeno. Kar pa se tiče kasnejših zmenkov, pa se mnenja razlikujejo. Kasneje postanemo bolj odprti in smo mnenja, da si stroške delimo, če le imata oba svoj dohodek in si lahko privoščita. Uporabljamo različne »fair play« načine, ki delujejo.

Alternative striktnemu deljenju računa ali plačevanju vsakega zase so, da eden kupi vstopnice za predstavo, drugi pa poskrbi za prevoz ali večerjo. Lahko pa se dogovorita in vsak plača en zmenek.

Ko »dejtanje« preide v resnejšo zvezo in se partnerja že dodobra spoznata, si razdelita stroške po svojih sposobnostih. Preprosto: kdor ima več, lahko več vloži.

Ne obremenjujte se preveč s tem, kdo je kaj dolžen plačevati. Najlažji način, ki bi moral vedno delovati, je, »kdor povabi, plača«. Seveda imamo še vedno izjeme in »prave moške«, ki menijo, da če ne plačaš, nisi pravi moški.

Tako, da kako si delite stroške zmenkov, je stvar vsakega para posebej. Dogovorita se in igrajta tako, kot vama ustreza. Tako bo volk sit in koza cela.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDOSTOP.si

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGsplet (vir)

Sorodni članki

Back to top button