Življenjski slogZnanost

Ko je kdaj kakšen kozarček preveč ali “kako se hitro strezniti”

Si kozarček tokrat dvigal nekoliko preveč strastno? Popolnoma brez obsojanja preveri nekaj načinov hitre streznitve, ki jih podpirajo zdravniki in znanost.

Da ne bo kakšne pomote – za tiste z določenimi zdravstvenimi težavami, kot sta na primer sladkorna bolezen ali alkoholizem, ima pitje lahko resne posledice. In tudi za vse, ki pijejo in nato vozijo ali so po tem, recimo, odgovorni za otroke, je očitno, da pitje ogroža zdravje in blaginjo drugih. Veliko pa je primerov, ko je opitost samo posledica nekoliko preveč divje, a sicer nedolžne zabave. In kako se hitro strezniti, ko ni časa za dolgotrajno okrevanje?

Dobra stara voda

Voda je enako dobra pri prečiščevanju pijanih možganov kot pri zdravljenju tvoje žeje. Za veliko negativnih stranskih učinkov, ki jih prinese pitje alkohola je odgovorna dehidracija telesa. Tako je z ozirom na počutje po pitju s hidracijo smiselno začeti že med samim pitjem. Najbolje je, da med pitjem alkohola temu preprosto dodaš še pitje vode. Ob tem pa razmišljanju na opitost pa ne pozabi, da lahko gazirane pijače pospešujejo absorpcijo alkohola – pivo, penina in celo kokakola v kombinaciji z recimo rumom.

Ogljikovi hidrati

Živila, bogata z ogljikovimi hidrati, so dobra v pivnanju alkohola, načeloma pa drži, da kakršnakoli hrana v želodcu upočasnjuje absorpcijo alkohola. In to lahko seveda zmanjša tvoje možnosti, da bi se preveč napil. Glede na pregled iz leta 2012 v reviji Clinical Liver Disease bodo praznjenje želodca poleg tega upočasnili (in s tem zmanjšali količino absorbiranega alkohola) tudi obroki z visoko vsebnostjo maščob in beljakovin.

hamburger, hrana, kosilo
Ob pitju so tvoji prijatelji vsi – od ogljikovih hidratov in beljakovin pa vse do maščob (vir).

Smutiji

Povprečen smuti je poln vseh vrst dobrot, ki te bodo hitro spravile nazaj na stare tirnice. Pri premagovanju posledic alkohola so najboljši sadje in zelenjava, ki vsebujejo veliko vitamina C in antioksidantov. Recimo jagode, črni ribez, ohrovt, kivi, brokoli, limone, papaje, pomaranče …

Gibanje

Si kdaj opazil, da si noč zaključil kasneje, če si veliko hodil? Izkazalo se je, da že malce kardio vadbe zelo pomaga pri preprečevanju pretirane opitosti. Gibanje spodbuja pretok krvi skozi jetra, tako da ta hitreje razstrupljajo našo kri.

prijateljice, druženje
Tvoje telo ti bo hvaležno, če se med pitjem tudi kaj sprehodiš (vir).

Ljubezen

Medtem ko je pomanjkanje ljubezni pogost vzrok za prekomerno pitje, pa lahko njen zdrav odmerek dejansko odganja slabe učinke alkohola. Raziskava je pokazala, da je oksitocin (hormon ljubezni), ki so ga vbrizgali živalim, tem po pitju hitreje pomagal povrniti motorične in možganske funkcije.

Predvsem pa čudeže dela čas

Najbolj prepričljiv način premagovanja opitosti in kasneje mačka je čas. Tvoje telo potrebuje približno eno uro, da absorbira eno pijačo. In več, kot spiješ, več časa je potrebno, da se alkohol nato izloči iz tvojega sistema.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button