Zdravje

Nacionalni dan krvodajalstva

Z geslom Velika družina srčnih v okviru iniciative Daruj energijo za življenje ljudi danes zaznamujemo nacionalni dan krvodajalstva. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče.

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tradicija darovanja krvi pri nas je dolga, saj so prvo steklenico krvi konzervirali pred 75 leti. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva, so zapisali na Rdečem križu Slovenije (RKS).

O izjemnem pomenu krvodajalstva in da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi. Za to je potrebnih kar od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je potrebnih do pet litrov krvi, kolikor je prispeva deset krvodajalcev, navajajo v rdečem križu.

Število krvodajalcev je dokaz, da sta solidarnost in pomoč drugim pomembni in cenjeni vrednoti, poudarjajo v RKS.

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na rdečem križu zabeležili skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev. Vsako leto skupaj s transfuzijsko službo organizirajo več kot 1100 krvodajalskih akcij, tako na terenu kot v transfuzijskih ustanovah.

Krvodajalstvo je potekalo tudi v času epidemije covid-19

Kljub epidemiji covida-19 so se hitro in organizirano prilagodili in poskrbeli za zaščito krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanje možnih prenosov bolezni, so še izpostavili na RKS.

K spodbujanju krvodajalcev v času epidemije se je pridružila tudi Študentska organizacija Slovenije. Njene entitete so po svojih komunikacijskih kanalih pozivale študente, da se naj tudi oni odzovejo.

“Veseli smo, da se študentskih krvodajalskih akcij, ki jih ŠOUM organizira vsako leto aprila in oktobra, študentje udeležujejo v tako velikem številu. Marsikdo se opogumi in daruje prvič prav na naši akciji. Med študenti je že znano, da bo to gotovo prijetna izkušnja, saj se ti prijazne in nasmejane sestre resnično posvetijo. Pretekla aprilska krvodajalska akcija je zaradi pandemije potekala precej drugače kot običajno. Nas pa veseli, da so po informacijah Rdečega križa Maribor in UKC Maribor tudi v tem času preskrbe s krvjo bile zadostne,” je povedala Lucija Božnik, vodja projekta ‘Častim 1/2 litra’ pri ŠOUM.

Od ponedeljka se krvodajalske akcije, glede na dobro zdravstveno stanje prebivalstva ponovno odvijajo po načrtih. Prihodnji teden, 14. junija, pa se bo Slovenija pridružila svetovnemu dnevu krvodajalstva. Takrat se bodo v številnih državah zahvalili vsem krvodajalcem na svetu.

 

STA / DOSTOP.si
arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button