Okolje

Recikliranje: Ali mečeš prave odpadke v pravi koš?

Recikliranje je pomembno, saj zmanjša odpadke in trošenje uporabnih snovi. Ampak zna biti težavno. Če posvečaš pozornost, ko si pri kom na obisku, boš verjetno videl razlike med tem, katere odpadke mečejo v kateri koš, in kako to počneš ti. Kako pa vedeti, kdo ima prav?

Recikliranje se razlikuje po državah. Ne glede na državo pa je vedno ključnega pomena, da vemo, kateri odpadki spadajo kam. Seveda pa nam mora biti dovolj mar, da jih vržemo na pravo mesto. S tem olajšamo delo ljudem, ki morajo drugače ločevati za nami.

Vsi poznamo osnovne stvari, ki spadajo v plastiko, da se posebej reciklirajo steklene stvari ipd. Obstaja pa še ogromno stvari, za katere nismo prepričani, kam spadajo. Verjetno jih enostavno vržemo v nek koš, brez da bi preveč razmišljali o temu. Ob temu se lahko vprašamo, koliko zadev smo vrgli v napačen koš in koliko odpadkov je to za celotno populacijo. Eden po eden lahko naredimo veliko razliko.

Za skoraj vsak odpadek lahko najdemo informacije, kam spada, če bomo temu namenili samo nekaj sekund svojega časa. Začnemo pa lahko z nekaj nasveti, kako poenostaviti recikliranje.

Kaj vržemo kam?

Recikliranje je namenjeno steklu, papirju, plastiki, elektroniki, tkaninam in kovinam. V Sloveniji imamo zabojnike za plastiko, steklo in papir, zato je v prvi vrsti pomembno, da ločujemo te in da vemo, kaj spada kam.

Med plastiko npr. spadajo plastenke pijač, kar verjetno vemo vsi, ampak sem spadajo tudi PVC vrečke, stiropor … Vsi podatki o recikliranju so nam na voljo, če imamo zanimanje. Navsezadnje so snovi, ki spadajo na določeno mesto, napisane tudi na zabojnikih ali vrečkah (za plastiko).

recikliranje, koš, odpadke, plastiko, embalaža, odpadki
Plastika se mora ločevati posebej kot ena izmed najbolj strupenih snovi za okolje.

Embalaža naj bo prazna, ampak ni nujno, da je kristalno čista

Embalaža mora biti prazna, saj neporabljena hrana vsekakor ne spada pod smeti, v katere jo želimo dati. Še boljše je, če ostanke še splahnemo ven, ampak to ni nujno potrebno. Vsekakor pa je ni potrebno temeljito umiti kot ostalo posodo. Embalaža mora biti samo dovolj čista, predvsem zato, da niso umazani še vsi ostali odpadki.

Če smo v dvomih, dajmo odpadke v navaden koš

Če ne vemo, če se katera stvar da reciklirati, je ne dajmo v koš za recikliranje. Najverjetneje lahko podatke o tem, kam spada, najdemo na internetu. Nevarni odpadki kot so baterije in laki so zgodba za sebe. Podatke o tem, kako ravnamo z njimi, lahko poiščemo na spletu in v drugih informativnih materialih. Ostale odpadke, za katere še vedno nismo prepričani, kam spadajo, pa (kot že rečeno) dajmo v navaden koš.

 

 DOSTOP.si / MK 
 Freepik

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button