KulskoŽivljenjski slog

S ponovno uporabo do čistega okolja

9 predmetov, za katere nisi vedel, da jih lahko recikliraš ali ponovno uporabiš

Poleg navadnega papirja, pločevink, steklenic in plastenk obstaja še veliko odpadkov, ki jih lahko recikliraš ali ponovno uporabiš. Tudi s tako majhnim dejanjem lahko pripomoreš k izboljšanju našega okolja.

Zobne ščetke
Zobna ščetka

|Kar 1,1 milijarde plastičnih zobnih ščetk vsako leto pristane v oceanih, zato Colgate v sodelovanju s podjetjema Sam’s Club in TerraCycle omogoča brezplačno reciklažo odslužene plastične ščetke. Lahko pa pomagaš tudi z nakupom ščetke iz bambusa ali drugega okolju prijaznega materiala. 

Baterije
Baterija.

|Baterije predstavljajo velik problem, saj med razgradnjo v tla in zrak spuščajo nevarne kemikalije. V študentskem domu ali na fakulteti poišči zbiralnik baterij in jih po uporabi odloži tja. 

Pisala, barvice, voščenke in flomastri
Barvasta pisala.

|Namesto, da popolnoma delujoča pisala in voščenke vržeš v smetnjak, jih podari bližnji bolnišnici ali otrokom, ki nimajo možnosti, da si sami kupijo šolske potrebščine. Donacij bodo veseli tudi na Rdečem križu in Karitasu. 

Kozmetična embalaža
Kozmetika.

|Prazna maskara, šminka ali paletka ne spadajo v navadni koš, zato se pozanimaj ali proizvajalec prazno embalažo jemlje nazaj. Včasih ti ob tem ponudijo tudi popust, lahko pa preveriš program Garniera in TerraCycle, ki omogoča reciklažo prazne kozmetične embalaže

Ključi
Ključi.

|Če imaš doma ključe, ki ne odpirajo nobenih vrat, jih na žalost ne boš mogel vreči med odpadke za reciklažo. Raje jih uporabi na drugačen način, npr. za nakit, dekoracijo doma, kot odpirač pisem … Elektronske ključe pa kar odnesi do zbirnega centra elektronskih odpadkov. 

Oblačila
Rabljena oblačila

|Ljudje odvržemo ogromno oblačil, ki pa ne spadajo v mešane odpadke. V Mariboru te čaka veliko zabojnikov, ki zbirajo rabljena, a še uporabna oblačila, v zbirnih centrih pa lahko odložiš tudi neuporaben tekstil.

Elektronski odpadki
Elektronski odpadki

|Vsako leto odvržemo približno 54 milijonov ton elektronskih odpadkov, zato poskrbi, da bodo tvoji pristali na pravem mestu. Tudi zanje namreč obstajajo zbirni centri, kamor lahko odpelješ odslužen televizor, računalnik ali telefon.

Straniščne školjke, gradbeni material in pohištvo
Rabljeno pohištvo

|Je med tvojo nočno dogodivščino najslabše odnesla straniščna školjka? Tudi školjke so dobrodošle v zbirnih centrih, prav tako pa lahko tja pripelješ kakršenkoli gradbeni material ali pohištvo.

Očala
Rabljena očala

|Če se ti doma potikajo korekcijska očala, ki jih več ne nosiš, a jih še nisi odvrgel v smeti, se najprej pozanimaj ali jih sprejemajo v kateri izmed bližnjih optik. Tam jih bodo predelali in stekla ponovno uporabili. 

     

    https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
    https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=1220splet (vir)

    Sorodni članki

    Back to top button