Prehrana

Afrodiziaki: 8 živil, ki bo obnorelo tvoj spolni nagon

Kaj so afrodiziaki? To so živila, ki spodbujajo in/ali povečajo tvoj spolni nagon - libido - se pravi, povečajo željo po spolnem odnosu in poskrbijo za vzburjenost. Preveri, v katerih živilih jih lahko najdeš in poskrbiš za nepozabne trenutke s svojo drugo polovico.

Afrodiziaki so mnoga živila, ki jim tega morda ne bi pripisali. Ne gre namreč samo za ostrige, ki jih je kot osrednji afrodiziak popularizirala moderna filmska kultura. Kdo bi si mislil, koliko živil lahko vpliva na telesne dejavnike kot so erekcija, vlaženje nožnice in povišana srčni utrip in tlak. Hkrati pa obstajajo živila, ki imajo povsem nasproten učinek – nekatera libido zavirajo. Preveri, kdaj jesti kaj.

Rukola

Rukola je eden najstarejših poznanih afrodiziakov, ki je ključnega pomena za dobro spolno zdravje. Po raziskavi Univerze Al-Nahrain uživanje rukole poleg večanja moške plodnosti hkrati zavira škodljive vplive okolja, ki negativno vplivajo na naš libido.

Olivno olje

Olivno olje ni seksi samo zaradi svojega odličnega okusa, temveč je tudi bogato z antioksidanti. Blagodejno vpliva na izgled naše kože in izvajanje osnovnih procesov v telesu, že stari Egipčani pa so vedeli, da se da olivno olje odlično uporabiti tudi za izvajanje čutnih masaž.

Fige

Fige poleg svojega sočnega videza tudi dejansko veljajo za spolni stimulator, saj vsebujejo mnogo aminokislin, ki večajo libido, pa tudi spolno vzdržljivost.

Afrodiziak, spolni nagon, libido, ostrige, živila, spolno zdravje, Al-Nahrain, bazilika, olivno olje, vzburjenje, čili, antioksidanti
Aminokisline v figah nam pomagajo pri krepitve spolne kondicije.

Bazilika

Čarobnost bazilike se skriva v njenem vonju, ki pospešuje krvni pretok, ta pa posledično krepi libido. Priljubljena začimba, ki jo najdemo na pici, pa je v rimskih časih veljala tudi za simbol ljubezni.

Sladki krompir

Če si gledal Seks v mestu, se zagotovo spomniš, kako se je Samantha spoprijemala z menopavzo in z namenom lajšanja simptomov uživala sladki krompir. Ta namreč vsebuje vitamin A, ki pomaga pri tvorjenju testosterona in vpliva na naše vzburjenje.

Penina

Penina je afrodiziak, ki naj ne bi imel preveč veze z znanostjo, a vsebuje privlačne čarobne mehurčke. Študije kažejo, da lahko omejene količine alkohola pri ženskah povečajo spolno slo in jih sprostijo zadržkov. To pa seveda velja za omejene količine – prevelike količine alkohola libido zavirajo in škodijo splošnemu zdravju.

Feferoni

Kapsaicin, snov, ki je “kriva” za pikantnost feferonov, draži živčne končiče na jeziku. To nato sproži sproščanje adrenalina, ki viša srčni utrip in sprošča endorfine. Feferon je tako kot afrodiziak primeren za uživanje, med masažo pa naj raje ostane v kuhinji.

Afrodiziak, spolni nagon, libido, ostrige, živila, spolno zdravje, Al-Nahrain, bazilika, olivno olje, vzburjenje, čili, antioksidanti
Tudi feferoni stimulirajo naš spolni nagon. Naj pa seveda ostanejo v kuhinji.

Jabolka

Uživanje jabolk naj bi pri ženskah pozitivno vplivalo na kvaliteto spolnega življenja. Eno jabolko na dan stran odžene zdravnika, očitno pa privabi koga drugega …

Kaj pa na tvoj libido verjetno ne bo vplivalo preveč dobro?

Katera živila niso afrodiziaki? Zaradi kemikalij, ki jih vsebuje pokovka za pripravo v mikrovalovni pečici, ta zagotovo ni primerna za ustvarjanje seksi vzdušja. Omenjene kemikalije in ponve proti prijemanju naj bi celo manjšale število spermijev. Prav tako je odsvetovano pretirano uživanje mlečnih izdelkov, saj lahko ti vsebujejo sintetične hormone, ki nižajo nivoje testosterona in estrogena.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button