Izobraževanje

Poslančev dnevnik: razkriti drobci iz zakulisja Evropskega parlamenta

Projekt Poslančev dnevnik bralcem ponuja vpogled v delo slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. Osebni zapisi poslancev nam njihovo delovanje približajo in omogočajo pogled v zakulisje evropskega političnega dogajanja. Tokrat bomo podrobneje spoznali zapise dr. Klemna Grošlja, Romane Tomc in dr. Milana Brgleza.

Projekt Poslančev dnevnik se je v organizaciji Zavoda PIP porodil z namenom približevanja politike in dela politikov mladim. V projektu s svojimi zapisi oz. “dnevniki dela” redno sodeluje sedem poslancev Evropskega parlamenta.

V prejšnjem, uvodnem, članku smo predstavili zapise poslancev Franca Bogoviča in mag. Tanje Fajon. Tokrat sledijo dr. Klemen Grošelj, Romana Tomc in dr. Milan Brglez.

Dr. Klemen Grošelj: brez dvoma v skupne uspehe

Dr. Klemen Grošelj je poslanec Liste Marjana Šarca (LMŠ) in Renew Europe (RE). V Evropskem parlamentu opravlja svoj prvi mandat.

Svoje zapise začenja s prvim izbruhom koronavirusa marca 2020 in že v začetku omenja moč in nevarnost lažnih novic. Nadalje opisuje sodelovanje na parlamentarnih obveznostih in opozarja na pomen solidarnosti ter na pomembnost učenja iz zgodovine.

Zavod PIP, dr. Klemen Grošelj, politika, Romana Tomc, Europe Direct Podravje, dr. Milan Brglez, Evropski parlament, Od doma do doma
Za dr. Grošlja bi na podlagi lanskih opozoril na razcvet lažnih novic skorajda dejali, da ima telepatske sposobnosti.

V letošnjih zapisih se poslanec dr. Grošelj v glavnem dotika najaktualnejše teme – epidemije in spoprijemanja z njo. Od dostopnosti in pomena cepljenja pa vse do ostalih orodij, ki nam danes počasi omogočajo vračanje v normalnost.

Romana Tomc: “na vas, mladih, svet stoji!”

Romana Tomc je poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS) in Evropske ljudske stranke (ELS). V Evropskem parlamentu opravlja svoj že drugi mandat.

V svojih zapisih opozarja na stiske starejših v času, ko smo doma ostajali še pogosteje kot danes, in apelira na (seveda varno) povezovanje generacij mlajših in starejših. Tudi ob mednarodnemu dnevu družine razmišlja o mladih in njihovi prihodnosti.

Zavod PIP, dr. Klemen Grošelj, politika, Romana Tomc, Europe Direct Podravje, dr. Milan Brglez, Evropski parlament, Od doma do doma
Vrsto zapisov Romane Tomc popestri tudi zapis Doroteje, pripravnice v lokalni pisarni poslanke.

Poslanka izpostavlja tako obveznosti kot tudi priložnosti, ki jih Sloveniji prinaša predsedovanje Evropski uniji in enega izmed zapisov nameni dejstvu, da diskriminacija na podlagi spola v moderni družbi ne bi smela najti svojega mesta.

Dr. Milan Brglez: od solidarnosti do lepot državljanstva Evropske unije

Zelo aktiven v pisanju dnevniških zapisov je tudi dr. Milan Brglez, poslanec Socialnih demokratov (SD) ter Socialistov in Demokratov (S&D). Dr. Brglez v Evropskem parlamentu opravlja svoj prvi mandat.

Zavod PIP, dr. Klemen Grošelj, politika, Romana Tomc, Europe Direct Podravje, dr. Milan Brglez, Evropski parlament, Od doma do doma
Dr. Brglez kot razlog za delo v Evropskem parlamentu navaja ambicijo po prispevanju k oblikovanju bolj demokratične in solidarne Evropske unije.

Kot uvod v svoje sodelovanje pri projektu Poslančev dnevnik navaja razloge, zakaj se je sploh podal na pot evropskega poslanca. Tudi dr. Brglez opozarja na izzive spopadanja s pandemijo in vabi k ogledu serije spletnih pogovorov Od doma do doma, v okviru katere je govoril s širokim spektrom zanimivih posameznikov.

Poslanec ves čas izpostavlja aktualne tematike, kot so solidarnost med generacijami, želja po “biti boljši”, varovanje okolja in pomembnost državljanstva Evropske unije.

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Zavod PIP

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button