Izobraževanje

Stavko v visokem šolstvu podpira tudi Študentska organizacija Slovenije

Študentska organizacija Slovenije se pridružuje pozivom Visokošolskega sindikata Slovenije k ureditvi ustreznih delovnih razmer za vse, ki opravljajo delo v visokošolskem prostoru. Podpirajo tudi vsa prizadevanja za odpravo plačnih krivic s ciljem povrnitve vrednosti znanju. 

Glede na trenutno veljavno plačno lestvico bi težko pritrdili temu, da ima znanje v Sloveniji vrednost. Diplomanti visokošolskih študijskih programov, ki svojo zaposlitev iščejo v javnem sektorju (npr. učitelji in zdravniki), tam prejmejo boljše pogoje in plačilo za opravljeno delo, kot bi jih, če bi ostali v akademski skupnosti ter raziskovali in razvijali panogo. Razlike so pogosto še veliko večje v panogah, kjer se diplomanti praviloma zaposlijo v zasebnem sektorju.

Primerjalno nizko plačilo za delo ima tako vsaj dve posledici. Prva je šibitev akademskega prostora, saj najboljši kadri niso motivirani za to, da postanejo pedagogi in raziskovalci. Druga pa je izplačevanje dodatkov ali sredstev ‘pridobljenih na trgu’, s čimer se dopolnjuje nižje plačilo za delo.

Študentke in študente pozivajo, da se pridružijo podpori k stavki in prizadevanju za boljše delovne pogoje. Hkrati vas obveščajo, da se v času stavke ne bosta izvajala pedagoški in raziskovalni proces, prav tako se ne bodo izvajale uradne ure v strokovnih službah, zaprte bodo tudi knjižnice. Obstajale bodo izjeme za vnaprej dogovorjene izpite in zagovore zaključnih del ter za klinične vaje, kjer bi odpoved povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja obravnavanih pacientk in pacientov.

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button